пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37. Д. Юм: вчення про досвід та його структуру.

Праці – «Трактат про людську природу», «Дослідження про людський розум»

стверджував,  що наше  пізнання  розпочинається   з досвіду  та  закінчується  досвідом без  вродженого  знання (він  називав його «апріорним»). Ми  не знаємо   причину нашого досвіду. Так як досвід завжди є обмежений минулим,  ми  не можемо  осягнути майбутнього. За  такі  судження Юм вважався  великим  скептиком у можливості   пізнання світу  через досвід.

Основні  філософські ідеї  Юма мають  матеріалістичний  характер. Юм  вважає, що  людський досвід складається  зі сприйняття,  а сприйняття у свою чергу  діляться на враження (відчуття та емоції) та ідеї  (згадування та  уяви). Після сприйняття той, хто пізнає   починає опрацьовувати  цю уяву.

Враження – первинні елементи досвіду, це відчуття, ефекти , емоції. Винникають незалежно від нашого бажання та волі.

Розлад  по  подібності  та  розбіжності  далеко один від одного ,або поруч (називає це «простором»). Що ж тоді є  джерелом  відчуття сприйняття? Юм  тоді виводить  три гіпотези:

1)    Існують образи об’єктивних предметів (теорія відображення, матеріалізм).

2)    Світ – це комплекс  відчуттів  сприйняття (такий собі суб’єктивний ідеалізм).

3)    Відчуття сприйняття  викликається у нашому розумі Богом, вищим духом (об’єктивний ідеалізм).

Юм згідний з емпіристами в тому, що пізнання можна назвати пізнанням в повному розумінні цього слова лише тоді, коли ми зведемо його до відчуттів. Але саме цей емпіризм привів його до скептицизму. Дійсність, за Юмом, - "це потік вражень" причини яких не усвідомлені, ми пізнаємо не речі, а ідеї. На основі зовнішнього і внутрішнього досвіду виникають прості ідеї, тобто образи пам`яті і уяви, із яких комбінуються складні ідеї або асоціації. Асоціації - це зв`язок між психічними явищами (відчуттями, уявленнями, ідеями) який виникає під впливом повторення їх поєднань в часі і просторі. Коротко кажучи, асоціації - це повторення явищ пізнання.

Особливість юмового тлумачення феномену людської природи полягає у тому, що вона постає як єдина дійсність людини. Природа людини виявляється у структурі людського досвіду, про який можливо скласти уявлення лише через аналіз наявного враження. Наявне враження охоплює всю сукупність зараз-дійсного досвіду. Але дослідження людської природи привело Юма до ствердження як несубстанційних характеристик природи людини, так і до апеляції відносно людської природи як субстанції, лише її можливості, адже вона не може бути встановлена – так як людині дається лише наявне сприйняття. Тобто людина, за словами Юма, лише „потік” сприйняттів (однак, Юм заперечує розумове встановлення неперервності у сприйняттях – вони дискретні і пов’язуються людиною завдяки звичці), а точніше, людина це пучок сприйняттів (юмове граничне обґрунтування).


19.12.2014; 19:49
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
эстетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь