пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Утопічні проекти епохи Відродження.

Згідно з етики утопійців, не в усякому насолоді полягає щастя людини, але "тільки в чесному і благородній", заснованому на чесноти й устремління в кінцевому підсумку до "вищого блага", до якого "тягне нашу природу доброчесність". Ставлячи і вирішуючи ці "вічні" проблеми, Мор виявляє грунтовне знайомство з давньогрецької філософією, зокрема з творами Платона і Арістотеля. По це свідчать не тільки спільність поставлених проблем і  термінології, а й численні текстуальні збігу "Утопії" з діалогами Платона "Філеб", "Держава", а також "етикою" Аристотеля.

 При цьому мова йде про глибоке розуміння істоти етичної філософії Платона, без спотворень і християнської тенденційності, яку було б природно припустити у католика Мора. Перш за все це виявляється при розгляді Мором таких найважливіших категорій, як задоволення та насолоду.

 Поняття "задоволення" етика утопійців визначає як "всякий рух і стан тіла і душі, перебуваючи в яких під проводом природи, людина насолоджується". Так само, як і в діалозі Платона "Філеб", в "Утопії" дається ретельна класифікація родів і видів задоволень.

 утопійці вважали свою етику найбільш розумною перш за все тому, що вона корисна для суспільства в цілому і для кожного члена суспільства в окремо, так як принципи цієї етики, з їхньої точки зору, найбільше відповідали самою суттю людської природи, що виявляється в прагненні людини на щастя.

 Раціоналістичний момент в релігії утопійців грає настільки важливу роль, що врешті-решт голос розуму, наприклад, у такому питанні, як суспільна користь, сприймається утопійці як голос божий, і сам процес пізнання навколишнього світу набуває під пером гуманіста божественну санкцію.

 Релігії утопійців відрізнялися один від одного не тільки на своєму острові, а й у кожному місті. Правда, загальним для релігій утопійців було те, що вони обов'язково наказували всім громадянам суворе дотримання розумних і корисних для всього суспільства норм моралі, а також встановлених політичних порядків, тобто замість того, що, з точки зору Мора-гуманіста, являло загальнолюдську цінність: людинолюбство, поєднання особистих інтересів із суспільним благом, а також недопущення релігійних міжусобиць. Підтримання цих розумних моральних і політичних норм краще за все, на думку Мора, забезпечувалося вірою в безсмертя душі. В іншому громадяни Утопії користувалися повною свободою віросповідання. Кожен міг пропаган-ліквідувати свою релігію "тільки спокійно і розважливо, з допомогою доказів", не вдаючись до насильства і утримуючись від образ інших релігій.


19.12.2014; 16:31
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
эстетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь