пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

64. Генетична рівновага в панміктичних популяціях і її теоретичний розрахунок у відповідності із законом Харді-Вайнберга.

Закон Харді — Вайнберга, або закон генетичної рівноваги — одна з основ популяційної генетики. Закон описує розподіл генів впопуляції за наступних умов:

   у популяції відбувається вільне схрещування(панміксія);

    у популяції відсутня міграція;

    у популяції відсутні випадкові мутації.

При виконанні цих умов відносна частота особин, що є носіями кожного з алелів деякого гену буде лишатись постійною та незмінною зпокоління в покоління; іншими словами, за таких умов дрейф генів відсутній.

Математично закон описується таким чином: Нехай в популяції присутній ген, що має два алелі — А та а. Тоді у особин цієї популяції можуть траплятись такі комбінації даних алелів: АА, аа та Аа. Якщо позначити через p та q частоту, з якою зустрічаються індивідууми з алелями А та а відповідно, то, згідно із законом Гарді — Вайнберга,

р2+2pq+q2=100%,

де р2 — частота, з якою зустрічаються носії генотипу АА, 2pq — генотипів Аа та аА, а q2 — з генотипом аа. Ці частоти, при дотриманні вище зазначених умов, будуть сталими із покоління в покоління, незалежно від зміни кількості індивідумів в популяції і від того, наскільки великі або малі значення p та q.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14.12.2014; 15:05
хиты: 164
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь