пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Співвідношення статей в природі і проблеми його штучної регуляції. Практичне значення регуляції співвідношення статей.

Співвідношення статей — відношення числа самців до числа самок у роздільностатевих популяціях. Співвідношення статей поряд з статевим диморфізмом є важливою характеристикою роздільностатевих популяцій. Зазвичай його вказують за кількістю самців, що припадають на 100 самок, часткою чоловічих особин або у процентах.

Залежно відстадії онтогенезу розрізняють первинне, вторинне і третинне співвідношення статей. Первинне — це співвідношення статей у зиготах після запліднення; вторинне — співвідношення статей при народженні і, нарешті, третинне — співвідношення статей зрілих, здатних розмножуватися особин популяції.  Давно було помічено, що у багатьох видів тварин вторинне співвідношення статей дещо відрізняється від пропорції 1 : 1 в бік надлишку самців приблизно 105–106 самців на 100 самок. Найбільше надійних даних зібрано щодо людей. Середнє значення вторинного співвідношення статей по всіх людських популяціях становить близько 106. Урахування неоднакової (диференціальної) смертності статей під час ембріональної стадії розвитку, ще більше зрушує екстрапольоване значення первинного співвідношення статей від пропорції 1 : 1. Всі доступні дані щодо статевого складу викиднів і мертвонароджених у людини показують, що хлопчиків помирає під час утробного життя в 2-4 рази більше, ніж дівчаток. Таким чином, первинне співвідношення статей у людини, по всій видимості, відхиляється від пропорції 1: 1 в бік надлишку чоловічих зигот, і воно, мабуть, більше, ніж вторинне. У людини співвідношення статей при народженні може штучно порушуватися за рахунок абортів і дітовбивства.  Проблема регуляції статі випливає з необхідності збільшення продукції тваринництва за рахунок переважного отримання особин одного виду, що дають більш високий вихід молока, м'яса, вовни, яєць і т. д. Так, в молочному скотарстві більш бажано народження теличок, а в м'ясному - бичків, так як вони швидше ростуть. Від високо цінних племінних биків і корів доцільно отримувати чоловічих нащадків для більш швидкого розмноження їх генотипів. У яєчному птахівництві економічно вигідніше отримання курочок. У зв'язку з цими практичними потребами дослідники не тільки прагнуть пізнати механізми визначення статі, а й вивчають можливості штучного регулювання статі. Необхідно відзначити, що стосовно великих тварин з внутрішньоутробним розвитком плодів ця проблема ще не вирішена. Регуляція співвідношення статей у ссавців може бути досягнута шляхом поділу сперми на дві фракції: перша - містить в сперміях Х-хромосому і друге - що містить Y-хромосому. Запліднення самок однієї з цих фракцій буде давати приплід однієї статі. Проводилися експерименти з розділення сперми на зазначені фракції центрифугуванням, електрофорезом і седиментацією (осадженням) за допомогою амінокислогістидина. Осіменіння самок кролиць, наприклад, легшою і більш рухомий фракцією призводило до зрушення в бік чоловічої статі. Однак повного зсуву в співвідношенні статей зроблено не було. Розробляється метод кількісного визначення ДНК в сперміях шляхом вимірювання інтенсивності флуоресценції ядер.

 


14.12.2014; 15:05
хиты: 128
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь