пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Успадкування при дигібридному схрещуванні. Третій закон Менделя. Загальна формула розщеплення при полігібридних схрещуваннях.

Третій закон Г.Менделя – закон  незалежного комбінування ознак

Цей закон Г.Мендель встановив у дигібридному і тригібридному схрещуваннях. У дигібридному схрещуванні гомозиготного гороху з жовтим і гладеньким насінням ААВВ і гомозиготного гороху з зеленим і  зморшкуватим насінням ааbb усі гібриди  АаBb першого покоління F1 мали жовте і гладеньке насіння (одноманітність гібридів першого покоління). При самозапиленні гібридів першого покоління F1 у другому поколінні F2 було одержано потомство чотирьох фенотипових класів у співвідношенні  9 жовтих гладеньких : 3 жовтих зморшкуватих : 3 зелених гладеньких : 1 зелений зморшкуватий (9:3:3:1). При подальшому аналізі Г.Мендель встановив, що за однією, окремо взятою парою ознак, насіння розподілялося приблизно у співвідношенні 3:1, як у моногібридному схрещуванні. Результати досліду Г. Мендель пояснив незалежним розподілом спадкових факторів (генів), що контролюють колір і форму насіння. На цьому грунтується третій закон Г.Менделя – закон незалежного комбінування ознак: при схрещуванні гомозиготних особин, які відрізняються двома (і більше) парами альтернативних ознак, у другому поколінні F2  спостерігається незалежне успадкування і комбінування ознак, якщо гени цих ознак розташовані в різних парах гомологічних хромосом. Щоб зрозуміти сутність явищ, які мають місце в дигібридному схрещуванні, розглянемо його генетичну схему:

А – домінантний алель жовтого кольору насіння гороху;

а – рецесивний алель зеленого кольору насіння;

В – домінантний алель гладенької форми насіння;

b – рецесивний алель зморшкуватої форми насіння.

 

                    Гомозигота                     Гомозигота

                   жовта гладенька             зелена зморшкувата

             Р       ААВВ             х              ааbb

  Гамети            АВ                                  аb

             F1                          АаВb

                          Гетерозиготи  жовті гладенькі

             Р            АаВв     х      АаВв     

Загальна формула при полігібридних схрещуваннях така: розщеплення в F2 за фенотипом при повному домінуванні 9:3:3:1, за генотипом -1:2:1:2:4:2:1:2:1.


14.12.2014; 15:05
хиты: 124
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь