пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Успадкування при моногібридному схрещуванні. Перший і другий закони Г.Менделя. Поняття про реципрокне схрещування.

Вивчення успадкування ознак Г.Мендель  почав з моногібридного схрещування. При запиленні чистосортного (гомозиготного) гороху з жовтим насінням АА пилком гороху з зеленим насінням аа усі гібриди першого покоління F1 мали жовте насіння. В усіх випадках у гібридів першого покоління проявлялася ознака лише одного з батьків, ознака іншої батьківської форми не проявлялася. Виявлена закономірність складає суть першого закону Г.Менделя–  закону одноманітності гібридів першого покоління, або закону домінування: при схрещуванні гомозиготних особин, які відрізняються за однією парою альтернативних ознак  спостерігається одноманітність гібридів першого покоління F1 як за фенотипом, так і за генотипом. За фенотипом усі особини мають домінантну ознаку, за генотипом вони гетерозиготні .

Гомозигота                           Гомозигота

з жовтим  насінням               із  зеленим насінням

Р     ♀ AA             x          ♂     aa

Гамети           А                                  а

F1                          Аа

Усі рослини – гетерозиготи з жовтим насінням.

Другий закон Г.Менделя – закон розщеплення ознак

У схрещуванні шляхом самозапилення гібридів першого покоління F1 між собою в другому поколінні F2 з’являються особини як з домінантною, так і з рецесивною ознаками в співвідношенні 3:1 (три жовтих і один зелений), тобто спостерігається розщеплення. Розщеплення підкоряється певним статистичним закономірностям і становить основу другого закону  Г.Менделя – закону розщеплення ознакпри схрещуванні двох гетерозиготних особин (гібридів), які відрізняються за однією парою альтернативних ознак, у потомстві спостерігається розщеплення за фенотипом 3:1 і за генотипом  1:2:1.

 Жовте насіння         Жовте насіння

Р             Aа        x          Аa

Гамети   А, а                  А, а

 F2          АА,       Аа,     Аа,         аа

Гомозигота     гетерозиготи      гомозигота

жовте насіння            зелене насіння

3 жовті : 1 зелений

Реципрокне схрещування - це система схрещувань, що використовується для з'ясування характеру успадковування ознак. Включає два схрещування — пряме і зворотне. В одному з них організми з ознаками, що вивчаються, використовують як материнські, в іншому — як батьківські (♀А х ♂В і ♀В х ♂А). Ознаки гібридів, що одержані при прямому і зворотному схрещуванні, не відрізняються, якщо вони контролюються ядерними генами. Різниця гібридів виникає при явищі спадковості цитоплазматичній і при локалізації гена, що вивчається, у статевих хромосомах.


14.12.2014; 15:05
хиты: 121
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь