пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Практичне значення генетики для сільського господарства,біохімічної промисловості,медицини,педагогіки.

Гнетика являє собою теоретичну основу селекції рослин, тварин і мікроорганізмів. Спираючись на генетичні особливості різних об'єктів, селекціонери підбирають вихідний матеріал для створення нових порід тварин, сортів рослин, штамів мікроорганізмів. При цьому використовуються різні системи схрещування, методи гібридологічного аналізу, індукування мутацій і т. д. Так, "зелена революція" останніх років значною мірою базується на використанні карликових мутантів різних злаків. Низькорослі, короткостеблові форми пшениці, рису, ячменю та інших рослин стійкі до вилягання і вигідні для механізованого збирання, що в значною мірою зменшує втрати врожаю.. Людина давно використовує природні поліплоїдні форми пшениці, нею створені штучні поліплоїди жита, цукрового буряка, суниці, гарбуза та інших культур.

Селекція на основі генетики якісних та кількісних ознак використовується для підвищення продуктивності лісових фітоценозів, м'ясної і молочної продуктивності худоби, а також для підвищення врожайності сільськогосподарських рослин.

Велику роль мутаційна селекція відіграла в розвитку мікробіологічної промисловості: при створенні штамів – продуцентів білково-вітамінних концентратів в дріжджів, продуцентів антибіотиків, вітамінів, амінокислот і інших біологічно активних речовин на основі масового вирощування грибів і бактерій.

  Найновіші методи генетичної інженерії використовуються для виведення штамів бактерій і дріжджів, що синтезують гормони росту тварин, інтерферон людини, антиген вірусу гепатиту та інших вірусів, які необхідні для боротьби з інфекційними хворобами. Розвивається клітинна і генна інженерія вищих рослин, втому числі і дерев, що дозволяє переносити гени одного виду і роду рослин в інші. Наприклад, при використанні культури соматичних клітин ген фазеоліну (основного запасного білка) бобів перенесений в клітину соняшника.

  Гібридизація соматичних клітин рослин дозволяє об'єднати геноми видів, які ніколи не схрещувались в природі. Так одержані соматичні гібриди клітин картоплі і томату, різних декоративних рослин і ін.

   Розвиток генетики людини призвів до розуміння того, що поряд із захворюваннями, які викликають бактеріальні, вірусні та інші інфекції, існують спадкові захворювання. Генетична гетерогенність популяції людини включає цілий ряд аномалій обміну речовин, порушень конституції і психічних захворювань, причиною яких є генні мутації і хромосомні аберації.. Так можна уникнути трагічних наслідків і нормалізувати розвиток новонароджених, хворих галактоземією, які не засвоюють молочний цукор або хворих фенілкетонурією, чутливих до ароматичних амінокислот, шляхом виключення із раціону небажані речовини.

Рання діагностика спадкових захворювань до народження дитини або визначення гетерозиготного носія генних і хромосомних аномалій дозволить уникнути небажаних наслідківшляхом планування сім'ї. Велику роль при цьому відіграє медикогенетичне консультування.Педагогіка.На основі знань з генетики про залежність спадковості дитини від її генотипу, досить складну природу генетичної мутації, функціонально-спрямовану дію генів і хромосом, високу пластичність дитячого організму педагогіка критично переоцінює чимало сталих положень про закономірності людського розвитку, намагається обґрунтувати оптимальні умови для всебічного розвитку кожної дитини, формування її особистості.

 

 

 


14.12.2014; 15:05
хиты: 120
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь