пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Проблеми українського термінознавства

   Національна мовна система будь-якої галузі знань неоднорідна за походженням , оскільки в її основі закладена універсальна греко-латинська система терміноелементів .

    Найважливішою проблемою сучасного українського термінознавства залишається питання збереження національного духу української термінології за умов широких глобалізацій них процесів сучасності.

   Чимала кількість українських вчених , особливо в різних галузях в різних галузях науково-технічних знань , черпала і черпає досі базові фахові знання з російської наукової літератури .Разом із здобуттям нових знань вчені запозичують і мовні форми . забуваючи про те , що пропонований термін має органічно вписуватись за формою і звучанням в українській мові , підлягати внутрішнім її законам . Автори російсько-українських словників досягли успіху у створенні та перекладі термінів.

    Крім зросійщення , в українському науково мовному середовищі виникає нова загроза , тобто український варіант англійської мови.   Берегти українське мовне довкілля сьогодні означає не тільки шукати способів і засобів уникати російськомовних термінів . Великомасштабні глобалізацій ні процеси висунули на перше місце в світовій комунікації мову англійської , вона не тільки збагачує словник науковця , але й витісняє з нього національні слова і вирази . Так формується почуття меншовартості української мови неспроможність ії обслуговувати наукову сферу.Страх українського вченого перед українською мовою породжений невмінням чи небажанням засвоювати її засоби . щоб перекодувати новітні наукові інформаційні потоки.

   Відсутність опірності чужомовним словам і брак зусиль у пошуках відповідних українських мовних засобів вираження наукової думки знижує науковий потенціал українського вченого .


08.12.2014; 19:28
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь