пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. Пошуки першоначала (Мілетська школа).

Першим грецьким філософом вважають Фалеса Мілетського.

Наприкінці VII ст. до н.е. в Греції жив мудрець Ферикід, який цікавився питаннями первоначал. За легендою він міг передбачити землетрус за смаком води в колодязі. Саме тоді зароджуються туманні уявлення про теорію та практику Мудреців.

Завдяки тому, що в той час, який за концепцією Карла Ясперса прийнято називати «осьовим»(VII-VI ст. до н.е. ), про що написано у одній із попередніх публікації про зародження філософії, Мілет був одним з найбільших колоніальних центрів Греції він стає основним осередком мудрості, а з появою Фалеса Мілетського і античної філософії.

Точної дати життя Фалеса Мілетського невідомо, однак вважається, що у 585р. до н.е. він передбачив затемнення сонця. Він навчався в єгипетських жерців, походив з царського роду. Його найбільше цікавила астрономія, питання про першоначало (першоначала), натурфілософія.

Натурфілософія – філософія, що вивчає природу і опирається на природні речі.

Фалес вважав, що все походить з води, яка здатна згущуватись та розріджуватись, утворюючи предмети. Також з води походили Боги. Ця теорія опиралась на широко розповсюджене тоді уявлення про те, що хмари знаходяться від нас далі ніж зірки.

Слово «першоначало» ( з грецького «арке») вперше ввів у вжиток Арістотель.

У Фалеса Мілетського був учень Анаксімандр, яктй є автором «Пері Фюзіс» («Про природу»). Його концепція уже є суто раціональною. Першоначалом він вважає апейрон(з грецького «безмежність»), усе з нього виходть і в нього повертається. По суті апейрон – єдине, що існує в світі. Спочатку з нього виникають параметри простору (висота, ширина, довжина), далі якісні характеристики(вологе, тепле, холодне, сухе), з цих характеристик виникають 4 основних елементи(вогонь, вода, земля, повітря) які утворюють світ. Людина вийшла з води: життя зародилось в рибі, яку викинуло на берег. З неї вийшла доросла людина і почала людський рід. Анаксімандр писав міфологічною мовою.

Учень Анаксімандра – Анаксімен первоначалом вважав повітря. Апейрон був для нього незрозумілим оскільки не є матеріальним. Саме він вперше запропонував ідею руху першоначал. Вважав, що град – замерзлий дощ, а звук – рух повітря.

Саме ці три філософи складають так звану Мілетську школу.

Першою з натурфілософських шкіл була Мілетська школа (6 століття до н. е.), заснована Фалесом. Для мілетської школи характерне уявлення про те, що всі речі повинні походити з єдиного речового начала, яке вони називали стихією. Ця первісна стихія втілює в собі основну рису світу речей — його безперервне становлення. Первісною стихією Фалес вважав воду. Його послідовник Анаксимандр брав як основу всього сущого (архе) хаотичне «безмежне» (апейрон), що рухається одвічно й укладає в собі протилежні начала, з яких складаються світи. Анаксимен вважав, що ця безмежна і невизначена стихія є повітрям: всі речі утворюються з нього шляхом згущення і розрідження; воно оживляє все своїм диханням як душа. До натурфілософського напрямку належала низка філософів 5 століття (Гіппон, Ідей, Діоген Аполлонійський).

У 5 столітті до н. е. виникли космогонічні і натурфілософські вчення, які виділяли не одну, а кілька першооснов усіх речей. Ці первооснови перебувають у постійному русі й взаємодії. Таке вчення Емпедокла, який в якості початкових приймає незмінні чотири стихії: вогонь, повітря, воду і землю. Об'єднання і розпад сполучень цих стихій дією любові та ворожнечі призводять до виникнення і загибелі речей; любов і ворожнеча виступають як нематеріальні причини руху. У вченні Анаксагора у якості причини і рушія змін висувається нематеріальний всеосяжний розум. Поряд із ним Анаксагор стверджував існування безлічі матеріальних елементів, носіїв різних якостей, — «гомеомерій», які містять в собі, кожна по-своєму упорядкована, всі якості речей.


08.12.2014; 19:05
хиты: 147
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
эстетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь