пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Лірика Т. Шевченка періоду заслання. Загальна характеристика жанрового і тематичного аспектів.

Десять років солдатської неволі із царською "забороною писати і малювати" - найтрагічніша сторінка життя Т. Шевченка. Знаючи, що він буде покараний, поет продовжує писати й малювати. "Караюсь, мучусь, але не каюсь" - таким було його життєве кредо. Криючись від стороннього ока, поет пише вірші, у яких - протест проти царського свавілля, готовність боротися до кінця.

Творчість Тараса Шевченка другого періоду заслання (1851 — 1857 pp.) широко розкриває його багатогранний образ як художника-реаліста і демократа. У творах цього періоду виявились широкі мистецькі інтереси письменника, виразна соціальна спрямованість та висока професіональна майстерність. Поезiю перiоду заслання називають ще "невольничою поезiєю" Т. Шевчен­ка. Кожна з

цих поезiй народилася з поетовоï печалi, з невимовноï журби i є частиною його серця.

У своïх поезiях того перiоду поет правдиво показує i гнiвно засуджує  крiпос­никiв, ïх безчинства, моральну розбещенiсть. Цей мотив звучить i в  поезiï "I ви­рiс я на чужинi", i в поемi "Княжна". Одним iз кращих творiв  перiоду заслання є поема "Варнак", де стихiйний протест селян проти панськоï кривди й наруги набуває особливоï сили.

Нi тiлеснi недуги поета (ревматизм, цинга, хвороба очей), нi муштра, яка завдавала великих мук, фiзичних страждань, не могли зломити його духу, його моральноï високостi. А поезiï цих рокiв свiдчать про те, що борець за прав­ду не схилив голови перед царем та його слугами. Незважаючи на тяжкi обстави­ни, Т. Шевченко писав поезiï, сповненi антикрiпосницьких, антицарських мо­тивiв, бо завжди i скрiзь поета хвилювала не стiльки своя власна доля, скiльки трагiчна доля простого люду.

Шевченкова лірика часів заслання має широкий тематично-жанровий діапазон. У ній дедалі збільшується і багатство фоніки, і кількість оригінальних тропів, і емоційна багатогранність ліричних реакцій поета. Тематично можна виділити такі групи віршів цього періоду: автобіографічна, пейзажна, побутова, політична, філософська лірика. До ліричних творів автобіографічного характеру, у яких Шевченко змалював свої власні почуття, настрої й переживання, належать вірші «Мені тринадцятий минало», «А. О. Козачковському», «І виріс я на чужині», «Хіба самому написать», «І золотої й дорогої», «Лічу в неволі дні і ночі» та інші. Але й у пейзажній ліриці поет, описуючи краєвиди місцевостей, де відбував заслання, часто висловлює особисті настрої, думки і спогади («Сонце заходить, гори чорніють», «І небо невмите, і заспані хвилі» та інші).

Поетичний стиль цих творів відзначається простотою вислову, конкретною образністю й метафоричністю. Зображуваний у них світ персоніфікований. Процес опрацювання фольклорного матеріалу вдосконалюється, збагачується новими формами й методами. Фольклорні мотиви й образи набирають у Шевченка ознак нової мистецької якості.

На засланні Шевченко написав і декілька лірично-епічних поем, що відзначаються новими формами зображення подій і свідчать про творчий розвиток поета: «Княжна», «Відьма», «Осика», «Марина». Морально-етичні проблеми Шевченко порушив також у поемах «Іржавець» (1847), «Чернець» (1847), «Москалева криниця» (1847 і 1857), «Титарівна» (1848), «Сотник» (1849) і «Петрусь» (1850). У цих творах історичні рефлексії поета перегукуються з його суб'єктивними настроями політичного засланця.

Мемуарно-публіцистичний характер має і щоденник («Журнал») Шевченка, у якому день за днем майже протягом року зафіксовані найважливіші події в житті поета, його враження, спостереження, роздуми, наміри і спогади. Щоденник Шевченка має велике значення для вивчення біографії і творчості поета. Він також дуже цінний для характеристики революційних, суспільно-політичних, філософських та естетичних поглядів поета-мислителя і свідчить про його широку ерудицію.

 


12.12.2014; 19:08
хиты: 167
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь