пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24.Поетична творчість Я.Головацького

 

Головацький Яків (псевдоніми — Русин Гаврило, Балагур Яцко, Чепеленко Яцко, Галичанин) Народився 29.10.1814, в с. Чепелі.Головацький - поет, фольклорист, етнограф, учений — славіст, педагог.

Поетична творчість Я. Головацького 30 — 40-х років наснажена патріотичною ідеєю. У поезії «Два віночки» йдеться про далеку Україну, де загинув «козаченько»: не повернутися коханому, як не повернутися назад водам річки, що «за сім літ вплили». Фольклорний мотив вічної розлуки закоханих знайшов тут утілення у відповідному жанрі романтичної балади. Образ рідної землі постає з вірша «Туга за родиною», де образ родини має широке значення: це й «мила родинонька», «домовая сторононька», які асоціюються з «солоденькою рідною мовою», зворушливими «співаночками» — голосом з рідного краю. Образність твору, його зворушлива тональність зумовлені духом романтичної поетики, притаманної творчості європейських ліриків від Дж. Байрона до А. Міцкевича та В. Ґанки, що представляли цей напрям.

Як своєрідна естетична декларація поета сприймається вірш «Весна», в якому створено символічний образ працьовитої галичанки, котра дбайливо впорала свій «городочок». Жінка засіває землю добірним зерном, сподіваючись на гарний урожай, вона вірить, що її ревна праця буде винагороджена. Ця праця «пов'яжеться паростками, устелиться барвінками на цілую долиноньку, на рідную родиноньку». Ідеї єднання українців проймають вірші «В альбом Ізмаїлу Срезневському», «Братові з-за Дунаю». Почуття туги й жалю, виявлені у поезії «Моя доля», передають пригніченість особистості в умовах гнобительського суспільства.

Образність, мелодійність поезії Я. Головацького привертали увагу композиторів, зокрема С. Воробкевич поклав на музику його вірші «Весна», «Туга за родиною», «Річка». Поет переклав українською близько 50 сербських і кілька хорватських народних пісень. Йому належать переклади двох казок із циклу «Солдатские досуги» В. Даля.

Я. Головацький залишив слід і в царині філологічно-історичних досліджень (статті «Народнії сербськії пісні», «Розправа о язиці южноруськім і єго наріччях», «Пам'ять Маркіяну-Руслану Шашкевичу», «Становище русинів», «Поділ часу у русинів», «Ворожіння у русинів», «Слова вітання, благословенства, чемності і обичайності у русинів», «Географічний словник західнослов'янських і південнослов'янських земель і сусідніх країн»).

 


12.12.2014; 19:08
хиты: 135
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь