пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Художнє новаторство прози Юрія Яновського («Чотири шаблі», «Вершники», «Майстер корабля»). Аналіз твору (за вибором).

Яновський був тонким стилістом з особливим чуттям слова, його відтінків і нюансів. Сам письменник називав себе поетом, який інколи пише прозу.

Творчий доробок Яновського різножанровий: новели, оповідання, повісті, романи, поезії, п’єси. Не всі вони витримали випробування часом, але кращі з них — це одкровення, оригінальний погляд на світ. Об’єктивно творчі злети і падіння письменника зумовлені ідеологічним тиском, який супроводжував його все життя.

Художні здобутки Яновського дають право визнати його новатором в українській літературі XX століття. Він поетизував могутню стихію національно-визвольного руху в Україні та його трагічні наслідки в “Чотирьох шаблях”, розмірковував над долею творчої інтелігенції в романі “Майстер корабля”. Створив новий тип романної форми (роман у новелах) в українській літературі, захоплюючись нетрадиційними прийомами сюжетобудування. Це експериментаторство помітне ще в ранній прозі Яновського. У повісті “Байгород”, оспівуючи лицарство, безкорисливість, синівську любов до рідної землі, він знайомить читача з фабульним каркасом твору, даючи своєрідні ремарки до творчої лабораторії.

Новелістичними мотивами позначені романи “Майстер корабля” та “Чотири шаблі”. Кожний із розділів “Чотирьох шабель” має обов’язковий пісенний зачин. У “Майстрі корабля” взаємодіють рівні часові площини, поєднані спогадами, вставними новелами, передісторіями персонажів. Для письменника головним був не стільки перебіг подій, скільки вир людських емоцій та почуттів.

Наділений великим талантом, Ю. Яновський не до кінця реалізував його, але кращі твори письменника хвилювали і хвилюють читача.

«Вершники» - новелістичний роман (1935). Течія: «романтика вітаїзму», експресіонізм із яскраво вираженими ознаками імпресіонізму; водночас наявні риси неореалізму. Рід: епос. Головні герої : Фрунзе, Мусій та Іван Половці, Данило Чабан, Швед, Чубенко, Максим, Адаменко, безіменний листоноша. Тема громадянської війни у романі «Вершники» постає у творі по-справжньому героїчною й романтичною. Автор правдиво показує трагедію цілої родини Половців, яких революція розкидала по різні ідеологічні фронти.

Композиція: Особливо яскраво виявилася в цьому творі композиційна майстерність Яновського. Роман складається із восьми сюжетно завершених новел, які в сукупності передають панораму періоду громадянської війни. «Подвійне коло», «Дитинство», «Шаланда в морі», «Батальйон Шведа», «Лист у вічність», «Чубенко, командир полку», «Шлях армій», «Адаменко».

Проблематика • Трагедія роду й народу. • Розпад родини заради ідеї. • Революція і народ. • Політичні платформи різних партій і політичних сил. • Відданість справі. • Творча праця та духовні цінності. • Проблема братовбивчої громадянської війни.

Особливості «Вершники» • Роман складається з восьми композиційно й сюжетно пов’язаних новел. • Відсутність хронологічної послідовності в розгортанні подій. • Використання кінематографічного прийому монтажу «кадрів». • Має ознаки народної думи, героїчної поеми,новели. • Виняткових героїв автор показує у виняткових обставинах. • Головний мотив — розпад людського роду, що почався з революцією. • Правдивість і типовість у відтворенні історичних подій та змалюванні дійових осіб. Роман розпочинається новелою «Подвійне коло». Автор зразу вводить нас у шквал гарячих подій літа 1919 року. На степових просторах ллється кров чотирьох братів, обдурених, осліплених ворожими проповідями шовіністів і монархістів, націоналістів і анархістів. Новела «Подвійне коло» (коло інтересів класових і родинних) — класичний зразок художнього втілення болючих роздумів митця про непростий час в історії свого народу, коли брат убиває брата. Той «умовний» бій у степу під Компановкою символізує собою всю складну ситуацію в Україні під час громадянської війни. І хоча врешті-решт перемагає інтернаціональний загін Івана Половця, але емоційний акцент зовсім на іншому — автор не підтримує цю криваву різню, хоча вона й задля нового життя.


15.06.2017; 23:36
хиты: 206
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь