пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Повість «Інститутка» Марка Вовчка особливості оповіді й моделювання характерів. Збірка «Народні оповідання»: проблематика й поетика.

Жанр «Інститутка»  — соціальна повість

Тема «Інститутка»: Зображення тяжкого становища кріпаків та наростання стихійного протесту проти несправедливості та неволі. Марко Вовчок чимало уваги приділила змалюванню почуття волелюбності народних мас, показові протилежних поглядів на любов, шлюб, солдатчину. Повість «Інститутка» — реалістичний соціально-побутовий твір, у якому на тлі життя і побуту кріпаків та кріпосників правдиво зображені соціальні конфлікти.
Головні герої «Інститутка»: кріпаки: Устина, Катря, Прокіп, Назар, бабуся Пани: стара поміщиця, панночка, полковий лікар.

Основний прийом композиції: Прийом антитези. Прийом зіставлення авторка використовує для того, щоб ще яскравіше підкреслити непримиренність двох протилежних соціальних груп, неминучу боротьбу між ними. В результаті якої перемагають герої з високими моральними якостями.

Аналіз образів:

Панночка Спочатку — це манірна легковажна дівчина, що повернулася після навчання в інституті в маєток своєї бабусі. Пансіон «благородних дівиць» не виховав у панночки жодної благородної риси характеру. Не привчена до праці змалку, інститутка веде паразитичний спосіб життя. Вона влаштовує безкінечні бенкети, приділяє непомірну увагу своєму туалетові. Панночка — жорстока. Важка праця на панському дворі супроводжувалась бійкою, лайкою і катуванням дівчат. Коли їй щось потрібно, вона стає улесливою, домагається чого хоче. Панночка не здатна по-людськи любити. На чергових банкетах вона з усіма хитрувала, лукавила, удавала з себе привітну, ласкаву, закохану, а насправді нікого не любила. Вона зуміла закохати в себе полкового лікаря, і коли він став нареченим, невдовзі прибрала його до рук, зробила з нього свого раба. Кохання її «чудне». Вона сумує, плаче, бо наречений її бідний. Настрій її міняється, як тільки вона дізналась, що нареченому в спадщину дістався хутірець. Де взялася люб’язність, привітність, радість! У неї любов тільки за багатство, маєток. Ось яка у панночки мораль. Ще лютішою стала інститутка, коли відчула, що в неї є свійхутірець. Прибравши до рук чоловіка, вона перетворилася з «освіченої» панночки на самодурку. Під час господарювання на хутірці вона стає зажерливою, скупою, брутальною і роздратованою. Вона брехлива, люта, груба та некультурна. Необмежена влада над кріпаками ще більш спустошує душу інститутки, робить її жорстокою та бездушною;

Стара пані Надзвичайно добра, привітна, працьовита, щира людина, яка доброзичливо ставиться до своїх служниць. Вона, також, дуже любить свою внучку — панночку;

Лікар Чоловік панночки, безвольний, у всьому слухається свою дружину;

Устина Людина великого серця. Дівчина-кріпачка, від імені якої ведеться розповідь. Батька та матері вона не мала, зростала сиротою на чужині. Тяжким було її дитинство. В десять років вона працює у панському дворі. Дівчина зазнала багато знущань від старої поміщиці. Але Устина дуже добра, лагідна, її мова пересипана пестливими словами. Вона має дуже поетичну душу, її роздуми про природу не поступаються поетичністю та красою картинам відомих художників чи поетичним творам. Ця мрійливість, душевна краса дана їй від природи. Устина з повагою ставиться до своїх подруг, до старих людей, до оточуючих. Чи не найбільшою цінністю для неї є саме поняття Людини, людського життя. Устина наділена глибоким розумом, народною мудрістю. В її мові багато приказок, прислів’їв. Устина вірна, віддана дружина. Проте принципи всепрощення в душі Устини переростають в пасивність: вона не нарікає на своїх пригноблювачів, готова терпіти усе, що посилає їй доля;

Прокіп Чоловік Устини. Він не хоче і не збирається терпіти знущань з людей. В нього смілива та рішуча вдача, гостре відчуття несправедливості та готовність боротися проти неї. Прокіп не здається, бо для нього правда понад усе, він готовий терпіти за свою правду, за щастя своєї родини;

Катря і Назар Моло­де подружжя, власність пана-лікаря, а потім і молодої пані. Назар ніколи не схилявся перед панами, а навпаки, не ховаючись, говорив те, що думав. Завжди дотепний і спостережливий, він тонко помічав характерні риси своїх хазяїв. Сміливою і рішучою постає в повісті Катря, у минуло­му вільна козачка. Коли її дитина померла через те, що вона була на панщині, вона кінчає життя самогуб­ством після скривдження панами, кидаючи своїм вчинком виклик цьому суспільству сваволі й несправедливості

«Народні оповідання»
Упродовж 1856-1857 років Марко Вовчок написала дванадцять оповідань з життя українського селянства і надіслала їх у Петербург Пантелеймонові Кулішеві. І вже у грудні 1857 року світ побачила невеличка книжечка під назвою «Народні оповідання», підписана ім'ям Марко Вовчок. До збірки увійшли 11 оповідань: «Сестра», «Козачка», «Чумак», «Одарка», «Сон», «Панськаволя» (пізніше — «Горпина»), «Викуп», «Свекруха», «Знай, ляше!», «МаксимТримач», « Данило Гурч». Оповідання «Чари» не увійшло до збірки, бо не відповідало реалістичному характеру інших оповідань.
У1858-1859 pp. ці оповідання авторка переклала російською мовою і надрукувала у журналі «Русский вестник».
«Народні оповідання» були спрямовані проти кріпосницького ладу, продовжували в прозі ту боротьбу, яку розгорнув у поезії Т. Шевченко. Ці оповідання стали новим літературним явищем у тогочасній українській прозі. Письменниця знаходила свої власні шляхи у відборі, узагальненні, у формі викладу, в особливостях композиції, прийомах творення образів.
Однією з центральних тем «Народних оповідань» є життя кріпаків, зокрема доля жінки-кріпачки.
«Козачка». Це оповідання розкриває трагічну долю вільної жінки, яка стала кріпачкою. Козачка Олеся, одружившись з кріпосним, сама стала рабинею. Кріпаччина позбавила Олесю родини: пани розлучили її з чоловіком, забрали дітей і прирекли на самітню старість і передчасну смерть. .
«Горпина» і «Одарка». Ці оповідання розповідають про долю жінок, яким кріпосники зруйнували життя: Горпину позбавили материнського щастя і призвели до божевілля, а Одарку, збезчещену паном, — до загибелі. Марко Вовчок показала справжнє обличчя панів, приховане під маскою лібералізму.
«Народні оповідання» написані у формі розповіді від першої особи чи від імені близьких до героїв людей. Правдиві історії з життя народу розповідаються щиро і просто.
«Сестра». Героїня оповідання, втративши чоловіка, присвятила своє життя братові та його родині: вона віддала йому все своє майно, доглядала його дітей, але через сімейні негаразди була змушена залишити хату і піти у найми. Оповідання «Сестра» розкриває образ чесної, справедливої людини, яка зазнала кривди від найближчих людей, але не втратила співчуття до долі інших.
Для героїв творів Марка Вовчка основною характерною рисою є прагнення до волі. В оповіданні «Викуп» таким показаний кріпак Яків, який за будь-яку ціну прагне стати вільним, а в оповіданні «Максим Тримач» — старий козак Максим, який не погоджується на одруження своєї доньки Катрі з наймитом Семеном.
У селянстві письменниця вбачає основну рушійну силу громадського життя, підкреслюючи, що звільнення кріпаків залежить від них самих.
Окремі родинно-побутові оповідання збірки — «Свекруха», «Максим Тримач», «Данило Гурч» — присвячені темі життя незакріпачених людей. В основу цих творів покладені реальні для тогочасного села життєві ситуації: взаємини свекрухи з нелюбою невісткою, батьків з дітьми, примусовий шлюб, подружнє вбивство.
У своїх творах Марко Вовчок показує, до яких фатальних наслідків може призвести насилля, навіть викликане добрими намірами, наприклад, насилля батьків над доньками, яким вони зичать добра, віддаючи за багатих нелюбів. Виною такого насилля письменниця вважає жадобу грошей, яка з'явилася у селянина через безправність і постійне пригноблення.
В образах своїх позитивних персонажів письменниця втілила характерні риси українського народу, створила яскраві національні типи старого козака, матері, дівчини, юнака.
«Народні оповідання» є своєрідною книгою українського народного життя напередодні реформи 1861 року.


15.06.2017; 23:36
хиты: 131
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь