пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38.Соціальний контроль, його структура, функції, механізми і способи здійснення.

Соціальний контроль — це засоби переконання, навіювання, приписів та заборон; система примусу (аж до застосування фізичного насилля); система способів виразу визнання, відзначення, нагород, завдяки яким поведінка підгруп та індивідів приводиться у відповідність прийнятим зразкам, цінностям. Соціальні норми є обов’язковим елементом соціального контролю.Соціальні норми — це приписи, вимоги, побажання та очікування відповідної суспільно ухваленої поведінки.

 Сергій Фролов зазначав механізми здійснення соціального контролю.

Механізми соціального контролю: соціальний контроль через соціалізацію (через соціалізацію суспільство формує наші звички, бажання, полегшує прийняття рішень, створює бажання діяти так, як вимагає суспільство);соціальний контроль через груповий тиск (забезпечує мала соціальна група, в якій функціонує індивід); - СК через примус;Форми СК: звички, звичаї,норми, цінності, санкції.Вид Ск:1. Зовнішній контроль- сукупність інститутів, що тують дотримання загальних норм поведінкти: формальний(закони,статути, нструкції.),неформальний(гарансуд мз боку родичів, колег)2. Внутрішньогруповий

Існують три основні типи процесів соціального контролю:-процеси, які мотивують (стимулюють) індивідів до інтерналізації нормативних основ;-процеси, які організовують соціальний досвід індивідів;-процеси, які застосовують різні формальні та неформальні соціальні санкції.Механізм підтримки суспільного порядку — соціальний контроль, у т.ч. норми та санкції.

Соціальні норми поділяють на:

1) соціальні норми, що діють у малих (первинних) соціальних групах;2)соціальні норми, що діють у великих (вторинних) соціальних групах чи у суспільстві загалом.

До соціальних норм, які діють у межах вторинних соціальних груп, належать:

1)закони;2)етикет;3)традиції;4)звичаї.

Звичка — установлений спосіб поведінки в певних ситуаціях, що не зустрічає негативної реакції групи. Звички виникають на основі навичок, традицій, їх або поважають, або терплять. Порушення звички не викликає зазвичай негативних санкцій (звичка рано вставати, робити гімнастику). Звичка менш жорстко регламентується соціальним середовищем.

Звичай — установлений спосіб поведінки, з яким група позв’язує певні моральні оцінки й недотримання якого викликає негативні санкції. (Звичай вимагає допомагати безпомічному, поводитися стосовно високо статусних осіб відповідно до етикету...).

Санкції — це покарання та заохочення, що сприяють дотриманню соціальних норм. Це розгалужена система винагород за виконання норм (тобто за конформізм), а також система покарань за відхилення від них.Санкціями називають не тільки покарання, але і заохочення, що сприяють дотриманню соціальних норм. Поряд із цінностями вони відповідальні за те, чому люди прагнуть виконувати норми. Норми захищені з двох боків — з боку цінностей і з боку санкцій. Соціальні санкції — розгалужена система винагород за виконання норм, тобто за конформізм, за згоду з ними, і покарань за відхилення від них, тобто за девіантність.

Розрізняють 4 типи санкцій: позитивні і негативні, форма-льні і неформальні.

Функції соціального контролю:

охоронна;стабілізуюча.регулююча

 


18.05.2017; 14:08
хиты: 161
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь