пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9.Соціальна теорія марксизму.

Карл Маркс (1818-1883) - один із творців систем соціального розвитку суспільства. К. Маркс виходить з того, що цей розвиток поступально, прогресивно і підпорядковується причинно-наслідкового зв'язку. Тому можна виділити закономірності суспільного розвитку. Визнання закономірності пов'язано з принципом детермінізму: К. Маркс виділяє з усього різноманіття громадських структур "базис" і "надбудову".

В основі базисних відносин лежать виробничі відносини і відносини до власності на засоби виробництва. Вони утворюють основу надбудови, яка складається з політичних, правових, релігійних, моральних та інших відносин у суспільстві. У стосунках базису і надбудови розгортається історичний розвиток суспільства К. Маркс робить висновок, що "суспільство, що знаходиться на певному ступені історичного розвитку суспільство зі своєрідним відмітним характером" являє собою суспільно-економічну формацію.

Теорія суспільно-економічних формацій передбачає дві головні умови суспільного розвитку. Перше - те, що виробничі відносини і відносини до власності, як і засоби виробництва, є визначальними і складають базис, друге - визнання того, що розвиток суспільства поступальний. Незважаючи на економічний детермінізм, К. Маркс зазначає величезну роль надбудови, і тому, хоча в основі і лежать економічні відносини, суспільно-економічна формація не зводиться тільки до них.

К. Маркс виділив кілька формацій, що характеризують розвиток людства: первіснообщинний лад; рабовласницький лад; феодальний лад; капіталістичний лад; соціалістичний лад; комунізм.

Маркс порушує один з базових постулатів свого вчення, називаючи комуністичну стадію кінцевої: тим, до чого прагне вся історія людства. К. Маркс також розробив ідею про альтернативу еволюції шляхи розвитку історії. Він виділив революційний шлях розвитку, який дуже тісно переплітається з вченням про класову боротьбу і класовому свідомості в суспільствах. Суть цього шляху розвитку полягає в тому, що людство може форсувати природний рух історії, наблизити бажану комуністичну стадію, але зробити це можна тільки насильно.

Людство ще не готове перейти на цю стадію але не все людство, а лише певні класи зважаючи на свій класової свідомості. Тому їх опір треба зламати, подолати рамки класової свідомості, для чого просто необхідно знищити те, що визначає класи, - приватну власність. Завдання знищення приватної власності зі зрозумілих причин (відсутність власності) повинен взяти на себе клас пролетарів.


18.05.2017; 14:08
хиты: 138
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь