пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Концепція людини в романі-притчі В. Голдінга «Повелитель мух». Образи Ральфа, Рохи, Джека, Саймона. Образи-символи в романі.


Змальовуючи своїх персонажів, особливо Ральфа, Джека, Роху, Саймона, автор передає їх стани, зазначаючи якості дитячої психології, індивідуальні вияви, особистісні риси як загальнолюдські. Це породжено прагненням Голдінга у кожній книзі перевіряти на істинність, життєздатність гуманізм у людині та світі.
Над цією проблемою століття Голдінг розмірковував постійно. В одному з інтерв’ю він сперечався з критиком, який заявив, що доброта — винятково людська якість, наголосивши: «Доброта сама про себе подбає. Зло — ось головна проблема». У цих словах — провідна тема його творчості. Людина — «найнебезпечніша з усіх тварин», «вона породжує зло, як бджола виробляє мед»; «саме людина і тільки вона принесла зло у світ» — саме такий зміст має «основна моральна аксіома» Голдінга, стверджує П. Грін.
Подібно до протиставлення Джека та Ральфа як двох абсолютно несумісних світів, Голдінг подає два символи — «мушлі» та «Володаря мух», зазначаючи різний характер цієї образності. Вже у першому описі мушлі помітно захоплений погляд Ральфа та Рохи, які її знайшли. Образ набуває символічного змісту, коли мушля стає «рогом», що скликає хлопців і спочатку об’єднує їх. Він утілює принципи цивілізації (єдності, людської спільноти, ідеї права та рівноправ’я, справедливості та свободи), з якими хлопці поки ще пов’язані.
Одне із символічних значень цього образу — хисткість розумного начала в людині і людській цивілізації. Про «білизну мушлі» згадується у сцені шаленої суперечки хлопців про «звіра» на острові. Автор, розгортаючи події, що доводять всесилля «звіра», і підкреслюючи то «прозорість», то крихкість і тендітність мушлі, підпорядковує образну динаміку своїй думці, логічно завершуючи її у сцені загибелі Рохи:
«Мушля розлетілась на тисячу білих уламків і перестала існувати».
Образ-символ «Володаря мух», перед тим як отримати візуальне втілення, виникає певною мірою на рівні передчуттів, проступаючи у невідступному страхові перед «звіром», що чатує на них. Породжений страхом уявний «звір» за своєю природою двоїстий. Він — емоційний стан та одночасно дія інстинкту самозбереження. В обох проявах страх штовхає до жорстокості, насилля, крові. «Звір» пробуджується в Джекові, Роджері, Морисі, стає суттю, а потім уже символічно втілюється у «володарі мух».
Через матеріалізацію образу «звіра» в романі набуває візуальної конкретності лейтмотив незбагненності та ірраціональності зла. Єдиний раз, ніби мимохідь і несподівано, Голдінг зближує «Володаря мух» та «мушлю»: Ральф вдивляється у череп, який виблискує зовсім так, як колись виблискував білий «ріг». Несподіваність порівняння здається випадковістю, що акцентує на новому нюансі в образі-символі, — «добро» та «зло» єдині у тому невловимому зв’язку, який призводить до перетворення «добра», витіснення його «злом».
І все-таки добро торжествує над нездоровими проявами людської природи. Однак загинули Саймон та Роха, багато довелось пережити іншим героям. У дещо песимістичному фіналі перед читачами постає Ральф — дитина, яка вела боротьбу з темними силами у людській природі, дитина, яка стала дорослою: «Ральф стояв і дивився на острів як німий. На мить примарилося — знову берег, спазми горя, відчайдушні, нестримні, здавалося, зараз здушать його… Заразившись від нього, інші діти теж почали плакати. І стоячи серед них, брудний, кудлатий, з невтертим носом, Ральф ридав над загубленою невинністю, над тим, наскільки темна людська душа, над тим, як перевертався тоді у польоті вірний, мудрий друг на прізвисько Роха».

 


03.05.2017; 21:57
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь