пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Роман Б. Пастернака «Доктор Живаго»: проблематика, особливості поетики. Образ Юрія Живаго.

Це проза поета, насичена образам, філософськими мотивами. Центральна проблема - долі інтелігенції в 20-м столітті. Роман написаний про людину, яка зуміла в умовах революції, 1-ої світової війни, громадянської війни, а потім в епоху знеособлення зберегти в собі особистість. Тобто П. стверджував самоцінність людини.

У момент публікації роману найбільш гострою здавалася проблема авторської трактування подій революції та війни. Головний герой бачить в цьому трагедії Росії. Епічна структура роману - ускладнена ліричним початком (суб'єктивність). Природа одухотворена автором, і поряд з персонажами в русі сюжету беруть участь пурга, заметіль, буря, снігопад. Пурга міняє життя (мотив поеми «12»).

Одна з тем - кохання (стихія, яка вторгається в життя людини). У худ.-філ. концепції роману природа, історія, світобудову об'єднані. Злиття душі людини і природи, єдність небес, землі і людини, а це кінцева мета історії.

Смерть не сприймається як непрохідна межа між живим і мертвим. З темою безсмертя пов'язана проблема призначення мистецтва. Мистецтво розмірковує про смерть і безперервно творить життя.

У центрі роману - розповідь про Юрія Живаго (живий). Його драма - він живе в епоху, коли життя не цінується. Живаго помирає в кінці серпня 1929 року через те, що йому нема чим дихати. Тоня, Лара, Павло, Юрій - їх долі перетинаються, багато випадковостей, збігів. Пастернак писав: «Мені пощастило висловитися повністю ...»

Істотна особливість поетики роману - вірші Ю. Живаго, які пов'язані з сюжетом роману. Не всі вони писалися спеціально для р-ну. «Гамлет» співвідноситься з виглядом головного героя - право на внутрішню свободу від жорстокої епохи. «Август» - драма Лари і Юрія. Кілька автобіографічних - «Осінь» і «Побачення» - присвячені Ользі Івінський.

Пастернак розкриває образ Живаго в двох планах: зовнішній розповідає історію його життя, а внутрішній план відображає духовне життя героя. Головну роль письменник відводить саме духовного досвіду, приділяючи величезну увагу монологів героя.

Нащадок багатої родини, москвич Юрій Живаго - типовий інтелігент. Він інтелігент за професією (Юрій - талановитий лікар-діагност), по творчого самовираження (володіє неабияким поетичним даром) і по духу - за своєю дивно чуйною душевності, прагненню до незалежності і неприкаяності.

Володіючи сильним розумом і хорошою інтуїцією, Живаго зовні виглядає безпорадною людиною. Все бачачи і сприймаючи, він робить те, що від нього вимагає життя: погоджується на весілля з Тонею, що не противиться призову до армії, не заперечує проти поїздки на Урал.

Опинившись в самій гущі історичних подій, герой коливається, не знаючи, чию сторону прийняти. Вихований в християнських традиціях любові і співчуття до ближнього, Живаго стикається на фронтах війни і під час полону в партизанському загоні з усіма жахами кровопролиття. Він виконує свій обов'язок лікаря, однаково піклуючись про які страждають людях - будь то поранені партизани, або доброволець-колчаковец Ранцевіч.


03.05.2017; 21:57
хиты: 152
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь