пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19. Значення «єршалаїмських» глав в романі М. Булгакова «Майстер і Маргарита». Образи Ієшуа Га-Ноцрі та Понтія Пілата.

 Автор знімає будь-який релігійний аспект у зображенні подій в Єршалаїмі. У романі немає мотивів богосинівства, жертви в ім'я спокутування людського гріха. Використовуючи біблійну легенду, письменник водночас відступає від неї. Ієшуа зображується без усякого натяку на месіанство. Як і звичайна людина, він боїться болю, смерті, лякається, коли дізнається, Що його хочуть убити. У романі немає апостолів, матері Марії, немає освяченого релігією слова "хрест", "розп'яття", не кажучи вже про те, що Ієшуа не робить ніяких чудес і не воскресає.

незважаючи на прагнення автора подолати біблійний сюжет, необхідно зважити на постійну апеляцію до Євангелія. Слово "Євангеліє" у перекладі з грецької означає "добра вість", бо Ісус Христос приніс на землю звістку про любов, милосердя ("Полюбіть один одного, як я полюбив вас") і про Царство Боже, яке є християнським ідеалом суспільного устрою і повинно розпочатися з душі кожного. Ідею добра і морального вдосконалення людини утверджує також Ієшуа Га-Ноцрі. За ці Істини він, як Христос, іде на смерть. До речі, його ім'я - Ієшуа - є давньоєврейським варіантом імені Ісуса (як і Єршалаїм - давньоєврейська назва Єрусалима). Слово "Єшуа" означає "хай помагає Бог". Отже, М. Булгаков у романі стверджує, що кожна людина може іти шляхом Христа, нести у світ моральні істини, жити заради добра.

Понтій Пілат — прокуратор Іудеї, реальна історична особистість. Характерна деталь в зовнішності героя — білий плащ з кривавою підкладкою, що символізує зв’язок святості з кров’ю. З цим героєм пов’язана одна з найважливіших морально-психологічних проблем в романі — це злочинна слабкість, яка призвела до страти невинної людини. Будучи мізантропом і песимістом, прокуратор був прив’язаний лише до свого пса Банге і постійно страждав від жорстокої мігрені. Однак Ієшуа Га-Ноцрі вдалося на час вилікувати його, від чого він переконався не тільки в невинності арештанта, але і в його чудодійних силах. Якби не одна обставина, Понтій Пилат був готовий підписати виправдувальний вирок обвинуваченому та відіслати його в Кемарі Стратонова, де знаходилася резиденція прокуратора. Він робить слабкі спроби врятувати Ієшуа, пропонуючи тому збрехати. Але Ієшуа відчуває, що не винен, і не збирається говорити брехню. Потім Пилат намагається врятувати Ієшуа в розмові з первосвящеником Каіфой. Понтій Пилат говорить тому, що на честь свята Великодня один з ув’язнених повинен бути врятований, і він бажає звільнити Ієшуа Га-Ноцрі. Каіфа проти. Але побоявшись втратити своє місце, він виносить Ієшуа до смертний вирок. Пилат зазнає моральної поразки, капітулює перед страхом за своє життя. За хибний моральний вибір Пилат упродовж тисячоліть розплачується муками совісті. Прокуратор бажав іти поруч із Ієшуа місячною доріжкою. І тільки після двох тисяч років каяття перед Пилатом проліг довгоочікуваний шлях — дорога до світла. Місячне сяйво в Булгакова є символом Істини, вічного духовного життя.

Ієшуа Га-Ноцрі .Це головний герой роману, написаного Майстром. Під цим героєм мається на увазі біблійний Ісус Христос. Ієшуа був також відданий Іудою і розп'ятий. Але Булгаков у своєму творі підкреслює істотну різницю між своїм персонажем і Христом. Ієшуа оповитий ореолом містицизму. Він виглядає абсолютно звичайною людиною, здатним відчувати страх перед фізичною розправою. Ієшуа - бродячий філософ, вірить, що кожна людина добрий, і не буде на світі незабаром ніякої влади, крім божої. Безумовно, І має велику силу. Він виліковує Пилата від головного болю. У І зосереджені сили світла, але Булгаков підкреслює, що все насправді було зовсім не так, як в Біблії. Про це говорить сам І. Він зазначає, що одного разу заглянув в пергамент свого учня Левія Матвія і жахнувся. Там було зовсім не те, що він говорив на самому справі. Так Булгаков зазначає, що не варто беззастережно вірити Біблії, так як її писали люди. І загинув невинним, що не збрехавши, що не зрадивши своїх переконань. За це він був гідний Світу.

 


03.05.2017; 21:57
хиты: 669
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь