пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7.Скласти орієнтовну систему вправ до вивчення теми «Дієслово та його форми», зважити при цьому, що вивчення мови відбувається на текстовій основі.

Вправа 1. Перепишіть висловлювання, визначте в ньому дієслова. З'ясуйте граматичні ознаки кожного: час, особу, число, рід (якщо є).

Людство поділяється на дві частини. Перша дивиться телевізор; друга не дивиться або майже не дивиться його.

Я належу до другої, тому що вважаю телевізор хронофагом. Із жалем думаю про тих, хто всі свої уявлення та знання про світ черпає з «ящика». Вони йдуть крізь життя й тягнуть за собою, мовби свою тінь, невиліковну телезалежність.

Вони все знають, усіх упізнають, носять у голові нав'язані кимось думки та погляди. Усе, чого не було в «ящику», для них не становить жодної цінності. (За М. Слабошпицьким)

Вправа 2. Вказати особливі форми дієслова в поданих фразеологізмах. Два-три фразеологізми ввести у самостійно складені речення.

Із заплющеними очима.

З розкритими обіймами.

Засукавши  рукава.

Його пісня скінчена.

Крила обрізані.

Висолопивши язика.

Поклавши руку на серце.

Верства мальована.

Насиджене місце.

На ніч глядячи.

Недовго думаючи.

Не згортаючи рук.

Не мудруючи лукавого.

Роззявивши рота.

Затягнувши пасок.

Вправа 3.

Прочитайте. Визначте дієприслівники. З’ясуйте час і вид кожного.

Зима, прийшовши на зміну дощам пізньої осені, часто починається з холодних вітрів. Дерева вже давно скинули своє листя, поступово занурюються у глибокий сон. Яскраве сонце світить лише кілька годин на добу, зовсім не зігріваючи.

На вулиці мороз, і люди видихають густі струмені пари. Усі  одягнули теплі шуби, сховавши вуха під шапками, а руки в рукавички. Тільки ніс і щоки ніяк не вберегти від морозу, і вони стають рум’яними.

Зима – ніби справжня Снігова королева, холодна та іноді непривітна. Зате прекрасна у своїх  білих шатах зі снігу й прикрасах із діамантів льоду. Накинувши на плечі шаль з вітру та хуртовини, зима нечутним кроком ступає по землі, радуючи нас своєю красою і веселими забавами.

Вправа 4. Прочитати текст. Виписати у таблицю усі відомі дієслівні форми.

Коли людина вперше спробувала підкорити водну стихію, точно не може сказати ніхто. Але вчені впевнені, що сталося це в давно минулі часи, коли землю населяли первісні люди. У ті часи ще не існувало писемності, тому вчені  лише припускають, як це могло бути.

Можливо, що мореплавання починалося відтоді, як первісна людина, опинившись у воді, вперше для порятунку ухопилася за стовбур зламаного дерева, що виявився поряд.

А можливо, що людина, спостерігаючи, як пливе стовбур, на якому знаходилася жива істота, вперше зазнала бажання зробити те саме.

Перше письмове свідчення про мореплавство зафіксоване на камені за наказом єгипетського фараона Снофру 2900 років до н.е. Перша письмова інструкція з будівництва суден виявлена під час археологічних розкопок давнього міста на півдні сучасного Іраку. Вона була складена 2500 років до н.е.

Дієслова у неозначеній формі

 

Особові дієслова

 

Дієприкметники

 

Форми на -но, -то

 

Дієприслівники

 

 


16.12.2016; 09:12
хиты: 484
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь