пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Внесок провідних учених у розвиток наукової МУМ у шк.

МНМ має свою істор. розвитку. Ознайомлення з надбаннями світ. педагог. науки, з діячами європ. педагог. дозволяє пізнати процес пошуків і розвитку ефективн. форм і засоб. навч. мови ученими, осмислити їхній досвід і теретич. узагальнення (Каменський, Песталоцці ін.).

Вістизняна методична наука пов*яз. з іменами Сковороди, Ушинського, Булаховського, Грінченка, Русової, Огієнка, Сухомлинського та ін. Ознайомлення з їхніми працями необхідне для осмислення процесу навч. рідної мови як основи духовно-інтелектуал. розвитку особистості, розуміння пошуків ефективн. форм і засоб. навчання., удосконал. його змісту і методів.

Актив. участь у складання програм і створ. підручн., у підготовці вчит. свого часу брав Булаховський. Він обгрунтував положення про єдність навчання граматики з орфограф. і стилістик., розробив основи інтонування а процесі вивчення синтаксису.

У 20-х рр. ХХ ст. Дога, Музиченко, Тарбуз, Машкін, спробували визначити зміст методики укр. мови, сформувати її основні принципи, знайти відповідні форми роботи, а Сулима, Іваниця, Масальський, Дога впорядкували тематичну й загальну бібліограф. з питань методики мови.

У 30-х рр. ХХст. вийшов із друку посібник Чавдарова і Волинського «Як викладати укр. мову в початков. класах», дослідження Чавдарова і Барчука «З підсумків викладання укр. мови в шк.». З*явил. книги Чавдарова «М-ка виклад. укр. мови в серед. класах».

Значним досягненням у розвитку методичн. думки був вихід першої частини «Граматики укр. мовии» Загродського і 2-ї частини «Синтаксис» Ващенка.

у 1951 р. почав виходити журн. «Укр. мова і літ. в шк.».

Чавдаров у співавторстві з Масальським видали посібник «Мет-ка виклад. укр. мови в середн. шк.». Вагомий внесок у мет-ку навч. укр. мови були дослідження Олійника «Мет-ка роботи з розвитку мови в 5-8кл.», Гамалія «Розвит. усн. і писем. мови учнів у позакласній роботі», Синиці «Психолог. писемн. мови учнів 5-8 кл.».

Значний внесок у розвиток мет-ки навч. зробили автори й інш. посібн. : Біляєв «Сучасн. урок укр. мови», Скуратівський «Проблемні завд. з укр. мови», Стельмахович «Система роб. З розвитку зв*язн. мовл.» та ін.

За останні роки етодична думка збагатилася ідеями про вдосконал. змісту шкільного курсу мови, про ефективні методи і прийоми виклад. її в школі, про піднесення ефективності уроків, про використ. інноваційних технологій навч. мови. Створ. нові програми та шкіл. підручн. з мови (Бондаренко, Тихоша, Ярмолюк), посібн. (Глазова, Горошкіна, Мацько, Пентилюк). Слід назв. методичні надбання сучасн. учених-лінгводидактів: Голуб, Донченко, Караман, Потапенко і т.д.

Мет-ка навч. мови як наука розвив. на базі передового досвіду роботи вчителів та наукових пошуків і теоретичн. узагальнень учених-методистів. Теорія і практика мовної освіти в Укр. передбач. подосконалення технології навчал. процесу, наближення його до вимог сучан. суспіл., і тому вчені-методисти розробл. нові підходи до навч. укр. мови.


16.12.2016; 09:12
хиты: 149
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь