пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. Інтерактивні методи навчання української мови.


Пошук ефективних форм і методів навчання дали поштовх для виникнення інтерактивних технологій. У межах інтерактивного навчання можна використовувати різні стратегії, що визначають загальний підхід до організації освітнього процесу й передбачають застосування продуктивних методів. Для такого навчання актуальними передусім є взаємодіючі стратегії, пов’язані з роботою в групах, парах. Лінійна формула стратегії навчальної діяльності учасників групи, яку доцільно використовувати до виконання інструкції будь-якого мовного чи мовленнєвого завдання, може мати такий вигляд. « Пропонуй – слухай – аналізуй – створюй»
Ефективним є  інтерактивний метод «мозковий штурм» скажімо для підготовки учнів до написання твору-роздуму на морально – етичну тему. Мета застосування цього методу в такій навчальній ситуації – підготувати школярів до написання твору: дослідити текстові особливості роздуму, актуалізувати знання про духовні цінності, збагатити мовленнєву пам'ять, формувати аналітичні вміння як основу для подальшої творчості.
Окремемісце у формування мовної особистості може займати діалогічний метод маєвтика. У навчальній маєвтиці вчитель. Який займає сократівську позицію. Переважно слухаючи, шляхом бесіди допомагає учневі зупинитися на хвилинку й поглянути на предмет обговорення з інших позицій, заглибитись  в суть проблеми. Актуалізувати творчий особистісний досвід. Змінити. Упорядкувати хід думок, щоведе до емоційно- інтелектуального прориву. Тобто несподіваного висловлення своїх думок і почуттів (після тривалої мовчанки) при цьому висловлювання стають чіткими. Переконливими. Маєвтичний ефект на ур мови – це , як правило, стимулювання в школяра під час бесіди творчих переживань, бажання висловити особистості погляди на життя з метою мовленнєво –мислительного розвитку, що у свою чергу передбачає виведення учнем істини з міркувань на основі наявних у нього знань. Таким урокам властива діалогічна структура. Підсумовуючи, потрібно знати інтерактивні методи розширюють можливості традиційних способів навчання мови:

Стимулюють висловлення учнями думок і почуттів, допомагають перетворити педагогічну взаємодію в партнерський діалог між учителем і учнями, розвивають міжособистісні стосунки школярів.


16.12.2016; 09:12
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь