пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. методика підготовки учнів до написання творів-роздумів. Орієнтовна тематика творчих робіт для 5-9 класів.

Твір – тренувальна вправа, спрямив на самост зв’язний виклад учнями думок і почут.

У системі роботи над усним і писем мовленням він займає одне з провідних місць: сприяє реалізації навчальної, розвив та вихов функції мовної освіти, підготовці школяр до активн розумов діяльності.

Учень повин навч компонув твори, висловл думки з певного привод, сприймати, відчув та бачити думки, оформл в тексті.

У роботі над творами немає єдин стандарту. Твори поділ за метою – навчал та контрол, за формою – усні та письмові, за місцем виконання – класні й домашні, за ступ самостійності – колективні та індивідуал, за джерелами матеріалу – на лінгвіст теми, на основі власн спостережень, на основ почут або прочит, за картин, малюн, тощо, за способом викладу думок – розповідб, опис, роздум. Кожен твір оформлюється як текст відпов стилю.

Підготовка до написан твору провод заздалегідь і в різних аспектах. Попередньо вчитель виз тему твору і аналіз її з учнями, склад орієнтовний план, потім організ роботу зі збору матеріалу. При цьому показує, як використати зібраний матеріал.

Ефектив у навчанні є колективне компонув твору, що провод на почат етапі. Для цього обирається тема, розкриття якої не вимагає від учня суб’єктивної оцінки зображуваного. Учні аналізують готовий твір, вчаться компонувати. Під час побудови кож частини варто колект зясувати , що потріб повідомити, а потім - як це зробити.

Колективна діяльність з репродуктивного типу з підготовки висловлювання типу роздуму завершується усним складанням тексту. Оскільки звяз мовлення завершується в писем мовленні, на другому уроці необхідно провести самост роботу учнів над письмов твором.

Перед текстуальним оформлен кожного пункту плану потрібно нагад учням, що твір спочатку необхідно писати на чернетці, дотримую абзаців і уникаючи повторів слів. Після відповід редагування твір переписується.

Перші варіанти творів перевіряються вчителем або самим учнями, які в процесі взаємоперевірки дають поради один одному. Це розвив в учні мовне чуття, критичне ставлення до власного і чужого тексту, тим самим сприяючи розвитку культури мовлення.

Індивідуальне компонування творів дає більші можливості для реалізації вміння школярів зв’язно вислов свої думки усно і письмово в різних мовлен ситуаціях.

Характерною ознакою творів-роздумів, є перебудова речень у відношенні причину і наслідку. Якщо твір побудований методом індукції, то має структуру: вступ, факти, гловна думка, висновки.

Якщо методом дедукції -  вступ, головна думка, факти, висновки.

Основні вимоги до твору-роздуму: не змінювати роздум інш типом мовлення, підпорядков головну думку темі висловл, не допус шабл виснов і трафарет початків, лобирати переконл докази, робити аргументов висновки, будувати роздуми композиційно закінченими та логічн, дбати про мовну виразність.

Твори-роздуми за тематикою можуть бути різ. Як правило, вони зумовлю вимогами чин шкільн програми. Наприклад на морально-етичну тему(«У чому краса людини», «Дружба -не просто слово»), на сусп. Тему («Незалежність України»), на лінгвістичну тему(«Займенники ввічливості в нашому житті»).


16.12.2016; 09:12
хиты: 162
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь