пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5.Міжпредметні зв’язки на уроках укр.мови та інтегроване навчання

Міжпредметні зв’язки використовуються для поглиблення знань пр. мову,вдосконалення вмінь та навичок,порівняння зі спорідненими чи відмінними мовними фактами,розширення ерудиції учнів.Вони залежать від змісту й обсягу міжпредметного матеріалу,ступеня спорідненості начальних дисциплін,функціонування мовних одиниць.Міжпредметні зв’язки встановлюються під час вивчення нового матеріалу,пр. виконанні вправ ,самостійних завдань,складанні  доповідей,на спеціальних уроках розвитку мовлення.Вони сприяють інтегрованому навчанню,що виявляється в поєднанні мови з літературою,іноземною мовою,природознавством,історією,географією та ін.

Таким чином,міжпредметні зв’язки –це важливий засіб,що допомогає розкрити роль рідної мови в опануванні наук ,зрозуміти її функціонування в різних галузях людських знань.

За характером  спільного і відмінного на уроці виділяють три види міжпредметного матеріалу:

Поняттєво-термінологічний

-комунікативно-мовленнєвий

-навчально-дидактичний

Поняттєво-термінологічний  міжпредметний матеріал використовують між дисциплінами з відносно повним і частковим співпаданням об’єкта вивчення.

Комунікативно-мовленнєвий міжпредметний матеріал укр..мови виявляється у спільності правописних навичок,мовленнєвих умінь і виступає на рівні мови.

Навчально-дидактичний міжпредметний матеріал укр..мови  може бути не контекстним і контекстним. У першому випадку  використовуються окремі слова,словосполучення,речення,що відображають зміст іншого шкільного предмета,а в другому-тексти,що містять окремі відомості з цього предмета.

Ідея інтегрованого навчання нині надзвичайно актуальна, оскільки з її успішною методичною реалізацією передбачається досягнення мети якісної освіти, тобто освіти конкурентоздатної, спроможної забезпечити кожній людині самостійно досягти тієї чи іншої життєвої цілі, творчо самостверджуватися в різних соціальних сферах.

Ефективним засобом формування інтегративних умінь і навичок є різноманітні міжпредметні зв'язки (з історією, етикою, математикою, літературою, географією, риторикою, живописом, музикою тощо), що являють собою короткі принагідні вкраплення в урок відомостей питань з матеріалу інших предметів, які сприяють глибшому сприйманню та осмисленню виучуваного поняття або явища. Йдеться, зокрема, про вживання діалектизмів, застарілих слів у художніх творах, написання великої літери у власних назвах (географія, історія), використання прикметників для точного опису людей, предметів, явищ та подій (література, історія, образотворче мистецтво). Багато важить опора на правильне вживання форм числівника під час читання й усного пояснення прикладів і задач з математики та у відповідях на уроках з інших предметів (історія, географія) тощо. Проте цей методичний прийом служить хоч і важливим, але допоміжним засобом, адже він лише певною мірою об'єднує знання школярів з різних предметів. Упроваджуючи інтеграційні підходи, кожний учитель формує в учнів насамперед знання зі свого предмета, а не про світ у цілому. Тому в навчальній практиці, зокрема у вивченні української мови та літератури, необхідно ширше впроваджувати інтегроване навчання.

Через інтеграцію здійснюється особистісно зорієнтований підхід до навчання, тому учень сам у змозі обирати "опорні" знання з різних предметів з максимальною орієнтацією на суб'єктивний досвід, що склався в нього під впливом як попереднього навчання, так і більш широкої взаємодії з навколишньою дійсністю.


16.12.2016; 09:12
хиты: 180
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь