пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні світлотехнічні визначення (світловий потік, сила світла, освітленість і яскравість).

Освітлення виробничих приміщень характеризується кількісними та якісними показниками, при цьому застосовують поняття системи світлотехнічних одиниць і величин.

До основних кількісних показників належить: світловий потік, сила світла, яскравість і освітленість.

До основних якісних показників зорових умов роботи можна віднести: фон, контраст між об’єктом і фоном, видимість.

Світловий потік (F) – це потужність світлового видимого випромінювання, що оцінюється оком людини за світловими відчуттями. Одиницею світлового потоку є люмен (лм) – світловий потік від еталонного точкового джерела в одну канделу (міжнародна свічка) розташованого у вершині тілесного кута в 1 стерадіан (рис 1.).

Під стерадіаном розуміють тілесний кут у центрі сфери, який вирізає на її поверхні ділянку площі, що дорівнює квадрату радіусу сфери.

Сила світла ( I ) – просторова щільність світлового потоку, яка визначається відношенням світлового потоку F , до тілесного кута, , у якому потік поширюється, кд (1)

За одиницю сили світла прийнято – канделу, кд.

Тілесний кут – частина простору сфери, обмежена конусом, що спирається на поверхню сфери з вершиною у її центрі.

За одиницю тілесного кута прийнято стерадіан. Кут в 1стерадіан вирізає на поверхні сфери площину, рівну квадрату радіуса сфери S=R2.

Кандела – це сила світла еталонного джерела в перпендикулярному напрямку при температурі затвердіння платини – 2046,65К і тиску – 101325 Па.

Освітленість – поверхнева щільність світлового потоку. При рівномірному розподілі світлового потоку – F, перпендикулярного освітлювальній поверхні –S, тобто:

За одиницю освітленості прийнято люкс, лк – рівень освітленості поверхні площею 1м2, на яку падає рівномірно розподіляючись, світловий потік в 1 люмен.


05.12.2016; 15:25
хиты: 150
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
охрана природы и лесоведение
охрана окружающей среды
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь