пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59.Сучасні експерименти та мікроінновації у структурі книги.

Серед основних напрямків інноваційної діяльності у товарній політиці видавництва можна виділити такі :

Мікроінновації у структурі книги (експерименти з формою, дизайном, змістом). Яскравим прикладом інноваційної книги за формою є сучасна книга-сувій українського видавництва-початківця Knigli. Експерименти з дизайном знаходять своє відображення у використанні об’ємних фігур (3D-книги). Зокрема, французький художник Б. Лакомб видав дизайнерські варіанти для загальновідомих творінь – «Пінокіо», «Мадам Баттерфляй», «Аліса у країні чудес». Хорватські книговидавці створили кулінарну книгу під назвою Well Done, яку потрібно спочатку запекти у фользі в духовці, щоб на її сторінках з’явилися рецепти страв.

Надання споживчих цінностей (мікромаркетинг). Книга сприймається як цінність культури. Це рідкісне колекційне видання «Біблія з ілюстраціями Сальвадора Далі» (проект видавництва «Клуб сімейного дозвілля»). Майбутні власники можуть обирати Біблію на основі улюбленого числа, бажаних варіацій дорогоцінних каменів.

Пошук нових ніш. Цим успішно займається харківське видавництво «Фоліо», освоюючи ніші мініатюрної та преміум-книги.

Використання технології співучасті (вікіноміка – економіка масового співробітництва). Російський письменник Дмитро Глуховський, до написання книг «Метро 2033» і «Метро 2034» залучав читачів. Вони могли коментувати твори, прогнозувати розвиток сюжету і допомагати з редакційним процесом. В свою чергу проекти Глуховського наділені іншим напрямком інноваційної діяльності.

Кросмедійність. Це практика розроблення комп’ютерних ігор та інтерактивного кіно на основі сюжету книги.

Мультиформатність. З 2000 року видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» видавало «Снігову королеву» Ганса Крістіана Андерсена у друкованому вигляді, а з 2013-го на ринку представлено й електронну версію, доступну лише для Ipad за 4,99$. Версія має інтерактивний характер: можна зазирнути в очі Снігової Королеви чи розкуйовдити волосся Кая, якщо легенько зверху постукати по iPad чи подмухати – піде сніг.

Мультимедійність. Російське видавництво «Егмонт-Росія» славиться інноваційним видавничим проектом «Чарівна ручка». Це книга майбутнього на основі комп’ютерних технологій. На кожну сторінку книги нанесений спеціальний код, який сканується інфрачервоним сканером, що вмонтований у ручку. Варто лише торкнутись до книги, і ручка починає говорити з дитиною. Ручка дозволяє читати текст у голос, програвати мелодії, розв’язувати завдання та дізнаватись значення слів.

Поширення книжки в електронному форматі спричинило до інноваційний бум у видавничій сфері. З’явилося безліч інноваційних продуктів для різної аудиторії та для відтворення на різних носіях. Розмаїття інноваційних підходів найбільше простежується в сегменті книги для дітей.
Виокремлюють такі види електронної книги:

On-line book — електронна книга, доступна онлайн через інтернет платно або безкоштовно.

Gamebook — книга-гра, складена так, що дає змогу читачеві брати участь у формуванні сюжету літературного твору.

Interactive children’s book — дитяча книжка-іграшка, яка має спеціальну форму, що передбачає додаткові види діяльності дитини, крім читання, і розглядання (гру, розкладання, розфарбовування).

Interactive book — інтерактивна книга для планшетів (iPad, Galaxy Tab), що може містити ілюстрації з інтерактивними елементами або іграми для дітей.

Interactive book — інтерактивна книга з виходом в альтернативну реальність – відкриває простір для взаємодії з головними героями, реальними e-mail, QR-кодами, сайтами тощо.


02.12.2016; 18:28
хиты: 166
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь