пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56.Вимоги до оригінал-макету і матеріалів, що передаються у друкарню.

Оригінал-макет - це видавничий оригінал, кожна сторінка якого тотожна відповідній сторінці майбутнього видання. Оригінал-макет може бути машинописний (надрукований на звичайній друкарській машині) або складений на КВС, його підписують до друкування і передають у друкарню для складання та друкування.

Початковим матеріалом для готування видавничого текстового оригіналу-макета для репродукування слугує видавничий текстовий оригінал (машинописний або надрукований), зредагований, вичитаний, розмічений технічним редактором і підписаний відповідальними особами до складання і (або) друкування. В такому оригіналі дозволено не більше як 10 виправ на сторінці, а вставок - не більш як чотири на 10 с Чи потрібно виготовляти дублікати, у кожному випадку вирішують залежно від типу складально-друкувальної техніки*.

Оригінали-макети для репродукування мають бути виготовлені відповідно до специфіки складання (або складання і верстання) та розмітки технічного редактора в початковому текстовому оригіналі.

Для репродукування оригіналів-макетів з невирівненим правим краєм (види 1,3) треба використовувати аркуші паперу з рамкою, надрукованою заздалегідь неактинічною фарбою (з урахуванням масштабу репродукування). Навколо рамки (або тексту) мають бути береги не менш як 2 см. Вихід знаків за межі рамки не дозволено. Для видів оригіналів-макетів 4 і 4а така рамка не обов'язкова.

Текст для всіх видів оригіналів-макетів має друкуватися тільки з одного боку паперового аркуша.

Нумерацію сторінок в оригіналах-макетах друкують на відповідних типах СДГ або вклеюють згідно з проектом оформи видання та правилами складання. Додатково нумерувати сторінки кольоровим олівцем не дозволено.

Відхил лівого краю тексту (як окремих рядків, так і всієї шпальти) від вертикальної лінії не дозволено, крім випадків, передбачених розміткою оригіналу.

Міжрядкові інтервали в оригіналі-макеті мають бути сталі і відповідати вказівкам у специфікації та оригіналі, а також конструктивним особливостям СДТ.

Відхили на ± 1 від заданої специфікацією кількості рядків на сторінці складовини дозволено в окремих випадках тільки на обох сторінках розвороту.

Якість виготовлення оригіналу-макета для репродукування на плівці або спеціальному папері має відповідати вимогам, аналогічним вимогам до штрихових діапозитивів (негативів) для відповідного способу копіювання і виробляння друкарської форми.

Оптична густина шрифту має бути однакова та не менша від 1,5 для всіх рядків і сторінок оригіналу. В елементах надрукованого шрифту не може бути розривів, ореолів, слідів від фарби, яка розпливлася чи розмазалася. На папері не повинно бути зайвих плям, що спричинюють розпливчастість або погане закріплення фарби.

Відбитки знаків із пошкоджених шрифтоносіїв, замінювати літери або знаки іншими, подібними за накресленою, але інших гарнітур, кеглів і накреслин, не дозволено.

Дефекти, які неможливо усунути в процесі репродукування та виробляння форми (сліди фарбового шару стрічки або ребра стрічководія між рядками, словами і літерами; здвоєні знаки або надмірні проміжки між літерами в словах; сліди тертя та Ін.), у виготовленому оригіналі-макеті не дозволено. Нерівність шпальт (за висотою) дозволено не більш як ±1 мм на сторінку, крім зміни положення шрифту, який передбачено в розмітці оригіналу або специфікації.

На підписаному до друкування оригіналі-макеті не повинно бути плям, зморщок та інших дефектів, які важко усунути під час репродукування й знижують якість виробляння друкарської форми.

Виправи (слова, рядки, абзаци тощо) в оригіналі-макеті для репродукування мають бути передруковані на папері тої самої якості, тою самою гарнітурою та кеглем, з тою самою контрастністю, що й весь оригінал, і акуратно вклеєні у відповідні місця оригіналу-макета з застосовуванням клею, який не дає жовтизни та жолоблення після висихання.

Не дозволено робити: більш як одну наклейку в одному рядку; наклейку на наклейку; наклейку одної літери або трупи літер у словах; більш як два наклеєних рядки на шпальті, розмежовані між собою рядком тексту без виправ; наклейку кількох рядків підряд, але наклеєних окремо.

Якщо треба виправити рукописну формулу, то її треба переписати чорною тушшю (вона не повинна бути розбавлена і відшаровуватися після висихання) на тому самому папері, що й оригінал, та вклеїти її у відповідне місце. Не дозволено використовувати пасту кулькових ручок.

Дрібні виправи (вставки пропущених знаків запитання, знаків перенесення або дефіса, а також над- або підрядкових доповнин до літер, які трапляються в чужих мовах і їх немає в шрифтовому комплексі, тощо) дозволено вносити чорною тушшю, а у разі потреби викинути окремі літери та знаки рекомендовано зачистити їх білилом, гуашшю, пастою "Штрих". Не дозволено робити ці виправлення в оригіналі-макеті викреслюванням.

У виняткових випадках, пов'язаних із специфікою або оперативністю випускання видання, можуть бути допущені відхили за згодою між видавництвом і поліграфічним підприємством.


02.12.2016; 18:28
хиты: 163
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь