пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Особливості оформлення спускових та кінцевих шпальт, змісту.

  • Спуски у всьому виданні повинні бути однаковими і складати приблизно чверть висоти шпальти. Найбільше відхилення від визначеного у видавничій специфікації розміру спуску — один рядок.
  • На кінцевій шпальті матеріал повинен займати мінімум чверть встановленого формату і як максимум — на три чотири рядки менше від нього. Таким чином виокремлюється закінчення книги чи певного розділу.

Назви структурних частин видання можна увиразнювати різними способами: лівосторонніми втяжками кожного блоку взаємопідпорядкованих частин, кількаступеневою нумерацією, шрифтовими виділеннями, змінами кегля, гарнітури, накреслення шрифту та ін. ¾ Набір змісту повинен точно відповідати оригіналові, розміри однотипних втяжок повинні бути однаковими, числа вирівняні по розрядах у номерах глав і параграфів, а також у графі з номерами сторінок. Між номером глави (параграфа) і початком тексту дається відбиття напівкегельної. ¾ При верстанні назв різнотипних структурних частин видання (глав, розділів, параграфів, пунктів, підпунктів) розмір лівосторонніх втяжок для кожної цієї групи повинен бути однаковим. Рівняння початку рядків і крапок (якщо вони є), потрібно вирівнювати по вертикалі (між номером і назвою застосовують напівкегельну, у рядках з крапками всі міжслівні пробіли розміщають до крапок) і закінчення повних текстових рядків по вертикалі останніх крапок. Крапки після цифр (одно-, дво-, трипорядкових), що стоять перед назвами структурних частин, повинні розміщуватися по одній вертикалі — таким чином довші цифри опиняються ближче до корінця видання. ¾ Розряди чисел у стовпчиках з номерами сторінок вирівнюють за правим краєм сторінки. Одно-, дво-, трипорядкові цифри, що вказують сторінки, на яких починається та чи інша структурна частина видання, вирівнюють по вертикалі — усі вони повинні закінчуватися на однаковій відстані від берега шпальти, тобто довші цифри стоятимуть ближче до тексту назв частин. ¾ У змісті при не ієрархічному типі композиції рубрики змісту вирівнюють за лівим краєм сторінки. А при ієрархічному типі та десятковій з крапкою системі нумерації рубрики кожного нижчого рівня слід подавати з відступом управо. ¾ У довідкових виданнях, до яких висувають особливі вимоги щодо компактності, рубрики найнижчого рівня можна подавати упідбір із відповідним відступом зліва. В цьому випадку номери сторінок вказують після кожної рубрики в дужках. ¾ Порожню частину рядка (посередині), як правило, заповнюють крапками (це не обов'язковий елемент оформлення сторінки змісту), які подають через однакову віддаль. У сусідніх рядках крапки повинні бути вирівняні по вертикалі. Відбивка між крапками у відкрапкуванні —1/2-1 кегельної.


02.12.2016; 18:28
хиты: 190
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь