пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Загальні правила верстки (абзацний відступ, кінцевий рядок абзацу).

Оптимальний междусловних пробіл повинен бути рівний напівкегельної шрифту, яким набирається текст.

При наборі на великий формат1 междусловних пробілів в книжкових і журнальних виданнях допускається в межах від 1/4 до 3/4 кегельну, у газетних, інформаційних виданнях і виданнях оперативної поліграфії - від 1/4 до 11/4 кегельну.

При наборі на малий формат2 междусловних пробілів в книжкових і в журнальних виданнях допускається в межах від 1/4 до 11/4 кегельну, у газетних, інформаційних виданнях і виданнях оперативної поліграфії - від 1/4 до 13/4 кегельну.

При наборі кеглем понад 12 максимальний междусловними пробілами може бути збільшений на 1/4 кегельну в порівнянні з попередніми цифрами відповідно для всіх видів видань.

При флагової набір можуть бути встановлені однакові междусловние прогалини. Для забезпечення щільності набору ці пробіли можуть бути мінімальними - 1/3, 1/4 кегельну.

междусловних прогалини в одному рядку мають бути однаковими. У рядку, набраної шрифтами різних кеглів, ширина прогалин у тексті меншого кегля повинна бути менше, ніж у тексті більшого кегля. На стику між різними кеглями в рядку междусловних пробіл визначається по більшому кеглю. Междусловние прогалини в суміжних рядках не повинні різко відрізнятися між собою (ця вимога не відноситься до набору журнальних, газетних, інформаційних видань і видань оперативної поліграфії).

В рядках, не заповнених текстом (в кінцевих рядках, у тексті, вимкненому по центру або в правий край, при наборі з вільним правим або лівим краєм та ін), междусловние прогалини мають бути рівними або близькими до напівкегельної шрифту.

Рядки, не мають междусловних пробілів, і рядка, які не можуть бути вимкнені, як зазначено вище, дозволяється вимикати зі збільшенням ширини межбуквенних прогалин до 1 п. або зменшенням їх до 1/2 п.

В книжкових виданнях не допускається збіг пробілів між словами по вертикалі або діагоналі в трьох або більше суміжних рядках (В«коридориВ»), у журнальних, газетних, інформаційних і виданнях оперативної поліграфії - в чотирьох.

Абзацні відступи у виданні повинні бути однаковими незалежно від кегля окремих частин тексту. Допустимі відхилення в текстах різних кеглів - 1 п.

При наборі з так званими В«зворотнимиВ» відступами розміри втяжек текстових рядків повинні бути однаковими незалежно від кегля окремих частин тексту. Допустимі відхилення в текстах, набраних шрифтами різних кеглів, 1 п.

Кінцева рядок абзацу повинен бути не менше 2-х кегельних шрифту і коротше повних не менш ніж на 11/2 кегельних або бути повною:

При наборі з абзацного відступу кінцева рядок абзацу повинен бути більше абзацного відступу не менше ніж в 1, 5 рази і коротше повної рядка не менше ніж на 11/2 кегельних або бути повною.

При наборі без абзаців кінцева рядок абзацу повинен бути не менше 2-x кегельних шрифту і коротше повної рядка не менше ніж на 1/2 кв.

Усі шпальти видання, крім спускових і кінцевих, незалежно від використаних кеглів шрифтів і видів складання (текст, ноти, ілюстрації, формули тощо), повинні бути заввишки однаковими. ¾ Верстка повинна бути привідною: рядки тексту на шпальті та відповідні їм на звороті повинні збігатися (що виявляється переглядом шпальти на просвіт). ¾ Неприпустимими вважаються завислі рядки — неповний кінцевий рядок абзацу, що розпочинає шпальту (верхній завислий рядок), або неповний перший рядок абзацу, яким закінчується шпальта (нижній завислий рядок). У журнальних, газетних, інформаційних виданнях та виданнях оперативної поліграфії це допускається при довжині рядка не менше 2 /3 формату. ¾ Не дозволяється надмірно «розганяти» текст по формату шпальти, внаслідок чого виникають «дірки» і «коридори» — грубі порушення проміжків. ¾ Використовувати міжлітерне розріджування в тексті не рекомендується. Виняток: неможливість вирівнювання тексту в рядку одночасно за правим та лівим краями набору. При верстанні текстів на малі формати збільшення міжслівних проміжків до кегельної дозволяється.

1.1.1. Абзацний відступ ¾ Всі абзацні відступи у виданні повинні бути однаковими, незалежно від кегля окремих частин тексту. Припустимі відхилення в текстах різних кеглів на 1 п. ¾ Якщо на початку абзацу є індекси (наприклад, у примітках), то абзацний відступ слід враховувати від початку основного тексту, а не індексу, і він повинен бути скрізь однаковим. ¾ Правосторонні та лівосторонні втягування повинні бути більшими за абзацний відступ на 1 /2 кегля. ¾ При наборі з так називаними «зворотними» відступами розміри втяжок текстових рядків повинні бути однаковими незалежно від кегля окремих частин тексту. Можливі відхилення в текстах, набраних шрифтами різних кеглів, на 1 п. ¾ Якщо текст набирають без абзацних відступів, то міжабзацні пробіли слід робити більшими, ніж міжрядкові (інтерліньяж), не менше ніж у півтора рази.

1.1.2. Кінцевий рядок абзацу ¾ Текст кінцевого рядка абзацу повинен мінімум у півтора рази перевищувати величину абзацного відступу. Коли віддаль від кінця рядка до правого поля менша ніж 11 /2 кегля, то текст слід розтягнути на повний рядок. ¾ При прапорцевому складанні (переважно без абзацних відступів із виключкою тексту вліво) кінцеві рядки абзаців


02.12.2016; 18:28
хиты: 188
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь