пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Одиниці виміру обсягу друкованого видання.

Для цілей планування та обліку видавничої продукції розроблена своя система вимірювальних величин, яку використовують при визначенні кількісних показників випуску, обліку руху матеріальних і фінансових ресурсів, при формуванні собівартості та відпускної ціни, визначенні потреби в папері і палітурних матеріалах, при розрахунках з поліграфічними підприємствами, а також для цілей статистики.

Видавнича діяльність характеризується такими показниками, як асортимент і обсяг випуску, тираж і листаж видань. Асортимент друкованої продукції - це число назв, випущених одним видавництвом, групою видавництв або усіма видавництвами країни за певний період (наприклад, річний асортимент). При цьому в Росії кожен том багатотомного видання вважається окремим виданням, на відміну, скажімо, від системи підрахунку, прийнятою у США, де багатотомне зібрання творів враховується як одне видання.

Видання - твір друку, поліграфічно самостійно оформлений, який пройшов редакційно-видавниче опрацювання, має встановлені вихідні відомості й призначений для передачі міститься в ньому інформації. Видання може бути новим і повторним. Новим для кожного видавництва вважається видання, яке або випускається їм вперше, або випускається в новій редакції або в новому оформленні, якщо раніше воно видавалося даними або іншим видавництвом. Повторним виданням (перевиданням) вважається випуск видання, яке вже випускалося даними видавництвом. Воно може бути доповненим, виправленим, переробленим, розширеним, стереотипним.

Під примірником розуміється кожна окрема одиниця тиражу видання. Зазвичай всі екземпляри одного видання ідентичні, але іноді частина тиражу випускається в іншому оформленні, найчастіше покращеному. Такі частини тиражу не вважаються окремим виданням.

Тираж є загальна кількість примірників, а загальний тираж для конкретного видавництва - це сума тиражів видань, випущених їм за певний період.

Одиницями виміру обсягу книг є авторський аркуш, обліково-видавничий аркуш, друкований аркуш. Авторський аркуш як одиниця вимірювання обсягу авторського оригіналу дорівнює 40 000 друкованих знаків прозового тексту (включаючи пробіли між словами, знаки пунктуації, цифри і рахуючи неповні кінцеві рядки за повні), або 700 рядків віршованого твору (включаючи заголовки), або 3000 см2 площі образотворчого матеріалу. Прирівнювання 3000 см2 ілюстрацій до 1 авторського аркуша пов'язано з тим, що на такій площі поміщається приблизно 40 000 друкованих знаків, набраних шрифтом кегля 10. Що стосується віршованих творів, то їх обсяг підраховується за фактичною кількістю авторських рядків. Порядкові номери строф, які зазначаються, наприклад, в академічних виданнях і деяких зібраннях творів, в розрахунок не приймаються.

Деякі складнощі можуть виникнути при підрахунку в авторських аркушах образотворчих оригіналів. Для спрощення розрахунків можна скористатися таблицею перекладу (табл. 8). У прографке зазначено, яку площу в авторських аркушах займають смугові ілюстрації (від 1 до 20) у виданнях двох найбільш поширених форматів різних форматах смуг.

Щоб зробити розрахунок, треба заздалегідь визначити, скільки всього смуг займуть ілюстрації в книзі. Якщо таких смуг виявиться більше 20, треба число поділити на групи в 20 і менше смуг. Наприклад, 45 смуг розділити на дві по 20 і одну в п'ять смуг. Потім дані, наведені в першому стовпці проти числа "20" в боковику помножити на два і додати дані, наведені проти числа "5".

Загальне ж правило при обчисленні обсягу ілюстрацій в авторських аркушах наступне: треба визначити в квадратних сантиметрах площа смуги конкретного формату видання і формат смуги набору, помножити її на число смуг, які займуть ілюстрації, і розділити результат на 3000 см2. Наближено за один авторський аркуш можна вважати 40 ілюстрацій різного формату.

Однак обсяг видання, обчислений в авторських аркушах, не дає уявлення про весь обсяг підготовленого до друку видавничого оригінал-макета. В кінцевому вигляді видавничий оригінал-макет, а значить, і готова книга, містять тексти та інший матеріал, які відсутні в авторському оригіналі або докорінно перероблені видавництвом (наприклад, зміст). Найбільш повно обсяг книги обчислюється в обліково-видавничих аркушах, якими вимірюється обсяг усього надрукованого в книзі матеріалу, як створеного автором, так і не є результатом авторського праці (колонцифры, зміст або зміст заголовків, повністю повторюють заголовки всередині видання, видавнича анотація, вихідні відомості, редакційна передмова та ін). В цифровому вираженні обліково-видавничий аркуш обчислюється так само, як авторський аркуш.

Авторський аркуш та обліково-видавничий аркуш характеризують відповідно рукопис і підготовлений до друку оригінал. Зрозуміло, що один і той же обсяг тексту та ілюстрацій можна розмістити фізично на різній кількості паперу.

Роман Ліона Фейхтвангера "Лженерон", виданий видавництвом "Художня література" в різний час в різних форматах, при однаковому обсязі в обліково-видавничих аркушах (45,2 навч.-вид. л.) займав 43,85 умовних друкованих аркушів у виданні 1973 року (формат 60 х 84/16) і 38,64 умовних друкованих аркушів у виданні 1988 року (формат 84 х 108/32).

Одиницею виміру обсягу поліграфічно оформленого видання є друкований аркуш.

Фізичний друкований аркуш дорівнює половині паперового аркуша стандартного формату. Таким чином, на стандартному аркуші паперу розміщуються два друкованих аркуші (з кожної сторони паперового аркуша).

Для книги обсягом 20 друкованих аркушів потрібно 10 паперових аркушів.

При формат 60 х 90/16 один друкований аркуш містить 16 сторінок книги, значить 160 сторінок книги цього формату складають 10 друкованих аркушів або 5 стандартних паперових аркушів.

Формат видання визначає пропорції книги, є основою її композиції в плані організації її внутрішнього простору. Помітну роль при цьому буде грати і варіант набірного поліграфічного оформлення видання. 

 результаті вибору формату видання і, відповідно, формат смуги набору, ми задаємо поля сторінки видання, тобто оздоблюють смугу незадруковані ділянки сторінки. Мінімальні розміри полів ОСТ 29.124-94 "Видання книжкові. Загальні технічні умови", для дитячих видань - ОСТ 29.127-96 "книжкові Видання для дітей. Загальні технічні умови". Крім того, існують обмеження, визначені Санітарними правилами і нормативами для книжкових видань для дорослих (Санпін 1.1.1253-03), для дітей і підлітків (Санпін 2.4.7.960-00), для навчальних видань для загальної та середньої професійної освіти (Санпін 2.4.7.702-98).


02.12.2016; 18:28
хиты: 172
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь