пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Обсяг видання.

Технічний редактор повинен знати, що одним із основних моментів у його роботі є попередній розрахунок обсягу видання. Для цього треба ознайомитися з одиницями виміру обсягу друкового твору і навчитися знаки видавничого оригіналу переводити у рядки складовини.

Будь-якому видавництву треба знати:

•скільки паперу піде на видання (обсяг видання у паперових аркушах, щоб

пізніше за ним і тиражем визначити загальну масу паперу на тираж);

•яким буде обсяг видання у друкарських аркушах (без цього не можна

визначити його обсяг у паперових аркушах);

•який обсяг твору, створеного автором (обсяг видання в авторських аркушах

- від нього залежить розмір авторського гонорару, якщо його призначають з

розрахунку певної суми за один авторський аркуш; цей обсяг- один із договірних показників, установлених для автора видавництвом);

•чому дорівнює обсяг усього другового матеріалу видання - і авторського, і

не авторського (обсяг видання в обліково-видавничих аркушах - його треба

зазначати у випускових даних кожного видання, як це передбачено стандартом;

без нього не можна визначити місткість одного друкарського аркуша, тобто

місткість всього видання);

 

Поняття обсягу, як і формату видання, криється в його кількісній характеристиці.

Найперша – це число сторінок або колонок. Професійними ж означеннями такої характеристики є різні види аркушів.

1. Паперовий

2. Фізичний друкований

3. Умовний друкований

4. Авторський

5. Обліково видавничий

Обсяг видання – це його кількісна характеристика, виражена певним числом аркушів, сторінок чи колонок.

1. Паперовий – виготовлений з рослинних або штучних волокон і доведений до певних розмірів листоподібний матеріал, призначений для різних цілей, здебільшого для друкування текстів чи ілюстрацій.

2. Друкований (з фізичної точки зору) – це площа поверхні паперового аркушу певного розміру, призначена для нанесення фарби із заздалегідь виготовленої друкованої форми. Тому такий аркуш ще називають фізичний друкований. На один друкований аркуш можна нанести два відбитки за допомогою фарби. Таким чином, один фізичний друкований аркуш складає половину паперового аркуша. Обсяг книги у фізичних друкованих аркушах визначається поділом загальної кількості сторінок видання на число їх в одному друкованому аркуші. Оскільки, один друкований аркуш – це половина паперового, то останніх буде вдвічі менше.

3. Умовний друкований аркуш – це такий друкований аркуш, який слугує одиницею обліку й зіставлення різних обсягів видань, видрукуваних на паперових аркушах різних форматів й за основу розміру якого взято величину 60х90 см загальною площею 5400 см2 .

4. Авторський – це умовна одиниця виміру обсягу створеного автором оригіналу, що складає 40 тис знаків прозового тексту з урахуванням розділових знаків та прогалин між словами, або 700 рядків віршованого тексту, або 3 тис см2 площі ілюстраційного матеріалу.

5. Обліково-видавничий – це умовна одиниця виміру обсягу власне авторського, а також доданого видавництвом іншого текстового чи ілюстративного матеріалу, куди входить вся службова частина видання. Він становить 40 тис знаків прозового тексту з урахуванням розділових знаків та прогалин, або 700 рядків віршованого тексту, або 3 тис см2 площі ілюстраційного матеріалу. Рекламний текст сюди не входить.

Обсяги редакторської роботи

Із формуванням нової видавничої системи, запровадженням ринкових механізмів у діяльності новоутворених видавництв різних форм власності перестали діяти колишні радянські нормативи, за якими обраховувався обсяг роботи видавничих працівників за конкретний період часу на різних етапах редакційно-видавничого процесу та, відповідно, визначалася сума винагороди за виконану працю.

Нині видавництва самостійно встановлюють такі обсяги роботи, виходячи передусім з інтересів економічної доцільності та професійного рівня творчого складу того чи іншого видавничого підрозділу.

Практика визначення кількості так званих нормозавдань є різною для малих і великих видавництв.

У малих видавництвах та видавничих організаціях до цього підходять спрощено: для підготовки до видання того чи іншого виду видавничої продукції укладається угода з конкретним редактором, коректором, художником, оператором комп'ютерного набору тощо, в якій обумовлюються терміни виконання та сума оплати за виконану роботу. Залежно від виробничої необхідності та професійної підготовки виконавця ці терміни можуть бути довільними в часі й узгоджуватися за домовленістю сторін. Норми виробітку (на день, тиждень, місяць) тут, як правило, не беруться до уваги.

Інша справа, коли йдеться про велике видавництво, яке працює стабільно і в якому редакційно-виробничий процес організовано безперервно у замкненому колі: підготовчий-редакційний-виробничий-маркетинговий і знову підготовчий етапи. Тут наявність оптимальних норм праці видавничих працівників є обов'язковою. Адже такі норми покликані забезпечити ритмічність і послідовність проходження оригіналів на різних етапах їхньої підготовки, а також стабільність високопрофесійного редакторського корпусу видавництва.

Переважна більшість державних та великих новоутворених видавництв недержавної форми власності головним критерієм обсягу виконаної редакторськими працівниками роботи визначили один обліково-видавничий аркуш (40000 знаків з проміжками або відповідна кількість сторінок тексту). В основу одного нормозавдання береться відповідна кількість обліково-видавничих аркушів. Конкретна їх кількість залежить від виду видання та складності тексту. Скажімо, кількість аркушів художнього тексту в одному нормозавданні безумовно має бути більшою від тексту навчальної чи наукової літератури. Адже редакторська робота над останніми потребуватиме більше часу. Більшість сучасних вітчизняних видавництв перейняли перевірену часом практику радянського книговидання, коли нормозавдання для редактора розділялося на два етапи: робота над авторським оригіналом до верстки і робота над видавничим оригіналом після одержання першої верстки.

 

 


02.12.2016; 18:28
хиты: 180
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь