пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Виноски та робота технічного редактора з ними.

Виноски — доповнини або пояснини до основного тексту, які розміщують унизу сторінки чи шпальти за наявності в тексті, якого вони стосуються, знака виноски (зірочки або цифри).

Виноски завжди складають шрифтом тої самої гарнітури, що й основний текст видання, але меншого кегля. Якщо основний текст складено шрифтом кг. 8 і меншим, то виноски складають тим самим шрифтом того самого кегля. Складання кожної виноски починають з абзацного відступу, який дорівнює абзацному відступові в основному тексті. Від основного тексту виноски відокремлюють проміжком або проміжком з тонкою лінійкою завдовжки 1 кв. Відбивка виносок від тексту — в межах 1 — 2 кегельних. Вона має бути такою, щоб висота виноски разом з відбивкою та лінійкою була кратною кеглеві основного шрифту. Виноски, як правило, поміщають на тій сторінці чи в тій шпальті, що і фрагмент основного тексту. Для економії паперу можна:

розміщувати всі виноски до двох сторінок розвороту внизу тільки правої
сторінки чи останньої шпальти правої сторінки за багатошнальтового складання;

розставляти виноски упідбір одна до одної через крапку і тире, що й роблять
уразі коротких виносок.

На кінцевій сторінці технічні правила верстання видання вимагають розташоаувати виноски в самому низу сторінки, якщо немає інших вказівок видавництва.

Виходячи зі змісту та мети кінцевої прогалини на кінцевій сторінці, логічніше розміщувати виноску під кінцевим рядком основного тексту зі звичайною для цього відбивкою від основного тексту.

Якщо виноска велика і не поміщається на одній сторінці, то її можна продовжувати на черговій сторінці, повторюючи основну відбивку (лінійку). Основна вимога в разі перенесення виноски, щоб у першій її частині було не менш як три рядки та щоб частина перенесеного тексту не починалася кінцевим рядком абзаца, а яка залишається — рядком з абзацним відступом.

Залежно від композиції всього видання, а також від кількості, обсягу і значини виносок можна застосовувати й інші варіанти їх розташунку та побудови. Часом виноски розташовують на бічних берегах, а іноді врізають в основний текст видання.

У разі багатошпальтового верстання виноски складають на формат одної шпальти та підверстують у тій шпальті, де є знак виноски. Якщо виноска стосується заголовка чи елемента видання, який займає повний формат сторінки, то її заверстують у першій шпальті. Можна поділити виноску й на дві сторінки, але не можна переносній з останньої шпальти непарної сторінки на першу шпальту парної.

Виноски складають на формат основного тексту видання шрифтом зменшеного кегля, відокремлюючи кожну примітку від чергової невеликим проміжком. Оформлюючи виноски, треба виокремлювати текстові елементи, за якими читач міг би легко знайти потрібну йому примітку. Для цього можна застосовувати як шрифтові, так і композиційні способи виокремлювання порядкової нумерації приміток, сторінок, назв, розділів, оповідань, віршів, слів або груп слів, яких стосується примітка. Іноді слова чи групи слів, яких стосується примітка, складають упідбір до тексту приміток, виокремлюючи їх шрифтом урозрідження, курсивної або напівгрубої накреслини чи прямим шрифтом із великих літер.


02.12.2016; 18:28
хиты: 130
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь