пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Архітектоніка видання.

Архітектоніка подає текстовий матеріал просторово-графічними засобами через елементи оформлення. Ці елементи (шрифти, зображення, проміжки, декоративні елементи, заставки, складники заголовного комплексу) надають рубрикаційним членуванням візуальної виразності і функціональності. Архітектоніка видання базується на двох головних параметрах – внутрішньому змісті і формі вираження Архітектоніка видання базується на таких стадіях:

формування мовної системи архітектоніки видання;

визначення елементів, їх характеристик;

встановлення ієрархічних рівнів видання як системи;

виявлення властивостей, зв’язків і відношень між елементами, формування комплексів.

Мова архітектоніки – це сукупність різноманітних засобів, прийомів і елементів виразності форми видання. Мова архітектоніки друкованого видання, як будь-яка знакова система, має свою лексику, граматику та фонетику. Використання лексики із дотриманням правил граматики дозволяє скласти модель конкретного видання, фонетичні прийоми надають емоційного забарвлення.

Архітектонічний елемент – складник зовнішньої форми видання, якому властиві такі ознаки: визначений засіб передачі інформації або функція; специфічні графічні параметри – розмірно-просторові та графічні; роль у формуванні зв’язків – закони сполучення з іншими елементами, постійність застосування, призначення. Архітектонічний елемент – не найпростіший елемент видання, а такий, що сам або у поєднанні з іншими застосовується лише в даному випадку і своїми параметрами впливає на формування «обличчя» видання, створення архітектонічного типу. Згідно з визначенням, до елементів, що впливають на формування архітектонічного типу видання відносяться:

-шрифт,
-зображальні елементи,
-декоративні елементи,

-проміжки, або пробільні елементи.


02.12.2016; 18:28
хиты: 212
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь