пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Загальнонародна мова і літературна мова як лінгвістичні поняття .Критерії визначення літературної мови,її ознаки.


Національна мова – це сукупність усіх граматичних форм, усіх слів, усіх особливостей вимови і наголосу людей, що користуються українською мовою як рідною. Необхідно зауважити, що абсолютним синонімом до терміна національна мова є загальнонародна мова.

Національна (загальнонародна) мова охоплює:

1) літературну мову,2) діалекти,3) професійні й соціальні жаргони,4) фольклорні елементи,5) просторіччя,6) суржик.

Крім того, варто наголосити, що поняття національної мови не дорівнює поняттю літературної мови (яка виконує об’єднавчу функцію), а завдяки діалекту, жаргону, фольклоризмам, просторіччю, суржику територіальні різновиди однієї національної мови відрізняються більшою чи меншою мірою. До прикладу наведемо, скажімо, літературну німецьку й так звані швейцарську німецьку, австрійську німецьку

Літературна мова – це загальноприйнята оброблена й удосконалена форма національної мови, яка, виникнувши на основі одного діалекту, ввібрала в себе виражальне багатство всіх інших діалектів, говорів і говірок та обслуговує суспільство загалом.
Норма літературної мови – це сукупність мовних одиниць різних рівнів (фонетичних, лексичних, акцентуаційних, граматичних, стилістичних), поєднуваних у висловлювання за правилами, прийнятими в суспільстві.

Норми літературної мови мають синонімічні назви, як-от: літературні норми сучасної української мови чи то норми сучасної української літературної мови.

Ставлення мовця до літературної мови, зокрема до норм сучасної української літературної мови визначається соціальним, культурним та культурологічним рівнем його розвитку як особистості.
Основними ознаками літературної мови вчені називають:

1) наддіалектний характер;

2) літературні норми;

3) розгалужена система функціональних (функційних) стилів.

Отже, сучасна українська літературна мова входить до складу національної мови української нації, є загальноприйнятою й удосконаленою її формою, визначається та регулюється мовними нормами, а також побутує в усній та писемній формах.

 


28.11.2016; 17:30
хиты: 226
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь