пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Стилістичні функції розмовно-просторічної лексики професіоналізмів.

Розмовна лексика

Вона не має чіткого розмежування. Розмовне мовлення включає широкі семантичні поля слів на позначення: мовлення, пересування, споживання їжі і напою, поведінки людини та її особливих стосунків, ставлення до праці, ступінь інтелектуального розвитку і т. д.

            Ця лексика має заряд оцінності та емоційності. Частиною її є розмовно-побутова лексика (назви їжі, одягу, будівель тощо). У розмовному стилі розмовна лексика вживається у нейтральній функції, а коли вона потрапляє до художньої літератури, має потім зовсім інше значення ($ відбиток свого середовища, надає творові розмовне забарвлення). У поетичних творах для досягнення іронії чи довірливого ставлення.

 

Просторічна лексика знаходиться на межі літературного вжитку або за нею. Це або перекручені (ахтобус, транвай), мова дітей або з різко зниженням експресивним значенням(росіянізми в українській мові, напр., досвітання, панімайте...). Компонентом просторічної лексики є вульгаризми – лайка, прізвиська, $. У художньому і зрідка публіцистичному стилях розмовна і просторічна лексика використовується як засіб гумору і сатири.

Професіоналізми — слова й мовленнєві звороти, характерні для мови людей певних професій. Оскільки професіоналізми вживають на позначення спеціальних понять лише в царині того чи іншого фаху, ремесла, промислу, вони не завжди відповідають нормам літературної мови. Професіоналізми виступають як неофіційні (отже, експресивно забарвлені) синоніми до термінів. Вони ніби деталізують загальновідомі назви. З-поміж професіоналізмів можна вирізнити науково-технічніпрофесійно-виробничіпросторічно-жаргонні. Вони доволі різноманітні щодо семантичних характеристик. Здебільшого професіоналізми застосовують в усному неофіційному мовленні людей певного фаху. Виконуючи важливу номінативно-комунікативну функцію, вони точно називають деталь виробуланку технологічного процесу чи певне пон"яття й у такий спосіб сприяють ліпшому взаєморозумінню. У писемній мові професіоналізми використовують у виданнях, призначених для фахівців (буклетахінструкціях, порадах).

Професіоналізми використовують також літератори, щоб створити фаховий колорит, відтворити життєдіяльні"сть певного фахового середовища у своїх творах.

В офіційно-діловому стилі мовлення професіоналізми вживають із певними застереженнями.


28.11.2016; 17:19
хиты: 249
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь