пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Стилістика як наука. Предмет і завдання стилістики.

Стилістика — наука, що вивчає мовні засоби з погляду їх функціонування залежно від мети й умов спілкування.

Предмет: стилі мови, форми мовлення, що визначаються умовами, ситуацією, метою спілкування і розрізняються відповідними мовними засобами та їх функціонального навантаження. Теоретичні завдання: Вивчення основних понять стилів (функції стиль, стилістичні засоби), розробка основних принципів і критеріїв класифікації і внутрішньо жанрової диференціації стилів; дослідження витоків, формування і становлення основних етапів розвитку стилів СУЛМ; виявлення закономірностей функціонування мови в різних сферах спілкування; х-ка стилістичного матеріалу в діахронічному і синхронічному аспектах. Практичні: оволодіння стилістичною системою СУЛМ; вироблення умінь визначати стильові і жанрові ознаки, мовні одиниці тексту; сформувати навички оцінки стилістичного ефекту,колориту, виявлення стилістичних засобів.

Стиль — це різновид літературної мови, що обслуговує певну сферу діяльності людей, а тому має свій конкретний аспект поширення, свої особливості добору та використання мовних одиниць і стилістичні норми. Стиль у мовленні — спосіб функціонування мовних засобів. Розрізнення стилів мовлення залежить від основних функцій мови та від того, яку сферу діяльності обслуговує стиль.

СТИЛІСТИЧНА НОРМА — це норма використання конк$ ретного слова у певному стилі; вона є складовою літературної норми.

ЗНАЧЕННЯ СТИЛІСТИЧНЕ -одне з основних понять стилістики. Стилістичне значення є супровідним до лексичних і граматичних значень слів та виразів.

ЕКСПРЕСІЯ (лат. expressio — вираження) інтенсивна виразність тексту, що створюється фонетичними, лексичними, граматичними, стилістичними засобами мови.

Стилістичними прийомами називають різні способи

комбінування мовних одиниць одного рівня у межах одиниць вищого

рівня.

Стилістичні засоби - мовні одиниці, фігури мови, а також стилістичні прийоми, мовні стратегії і тактики, які використовують при вираженнях.


28.11.2016; 17:19
хиты: 181
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь