пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Естетичні норми художнього оформлення видання.


• Співвідношення розмірів сторін дво-мірних компонентів (наприклад, сторінок чи ілюстрацій) повинне бути 2:3 (згідно з правилом "золотого перерізу") [1, 39]. Для порівняння вкажемо, що на американському континенті таке співвідношення є 3:5 [2], а в Німеччині воно наближається до 4:5. Коли виникає потреба відхилитися від цих співвідношень, слід користуватися їх готовими варіантами (так званими модульними сітками) або законами пропорційності [3; 4]. 

• У готових візуальних продуктах ЗМІ (друкованій продукції, телепрограмах) компоненти в оптичному центрі площини (сторінки чи екрана) найбільше привертають увагу реципієнтів. (Оптичний центр — це точка на площині, яка визначається правилом "золотого перерізу", тобто розташована симетрично щодо лівої та правої сторін і на 1/3 висоти площини.)• Ілюстрації для повідомлення повинні бути виконані або доповнювальними кольорами (доповнювальні кольори — це ті, які гармонують між собою), або нюансними (різними відтінками одного кольору).• Емоції, викликані текстом повідомлен-ня, не повинні контрастувати з його коло-ристичним оформленням.• Тип гарнітури, яким набрано текст, повинен гармоніювати з його стильовими особливостями, а також стилем виконання ілюстрацій.• У межах одного повідомлення не слід використовувати більше ніж три гарнітури й чотири накреслення (наприклад, товсте, курсивне, підкреслене та колірне). Кількість різних кеглів не повинна бути більшою п'яти… дев'яти (залежно від віку реципієнтів та композиції повідомлення).• Повідомлення невеликого обсягу (кілька речень) можна подавати будь-якою парою контрастних кольорів; використовувати су-міжні кольори для повідомлень невеликого обсягу слід якомога менше. Збільшення об-сягу повідомлення вимагає, щоби його текст подавали чорними літерами на білому тлі.• У повідомленнях не слід використову-вати компоненти, які в суспільстві переваж-но визнають вульгарними чи потворними. 

• Використання в повідомленнях компо-нентів, що викликають у реципієнтів негативні емоції повинне бути помірним і не перевищувати кількості таких, що викликають позитивні емоції. (Так, дослідження проф. В. С. Перебийніс виявили, наприклад, що в мові (будь-якому орфографічному чи тлумачному словнику) слів для позначення негативних емоцій, більше, ніж слів для позначення позитивних. На противагу цьому в мовленні (будь-якому частотному словнику, збудованому на основі конкретного повідомлення) кількість слів для позначення позитивних емоцій більша, ніж кількість слів для позначення негативних.)• Якщо повідомлення відповідають критеріям прекрасного, але несуть негативні емоції, то їх в межах потоку повідомлень, що надходять до реципієнтів, треба врівно-важувати приблизно такою ж кількістю повідомлень з явно завищеною кількістю позитивних емоцій (наприклад, комедій).• Кількість повідомлень, що несуть позитивну й негативну емоційну інфор-мацію, в їх загальному потоці, що надходить до реципієнтів, повинна бути врівноваженою.


23.11.2016; 12:13
хиты: 165
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь