пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Ілюстрації до журнальних публікацій

По складу основних компонентів, за певним стилем верстки всі журнали можна розділити на групи:

1) «товсті» текстові журнали: літературно-художні, наукові.

Основні елементи багато в чому збігаються з оформленням книжкових видань. Включають в себе колонтитули, текстові початкові і кінцеві смуги, зміст. Практично не відрізняються від книжкових видань, тому для їх оформлення можна користуватися правилами книжкової верстки.

2) літературно-художні журнали.

Специфіка, яких полягає в наявності в їх складі драматичних і віршованих творів, що визначає необхідність дотримуватися правил технічного редагування в віршованих та драматичних творах.

3) наукові.

Специфіка, яких використання таблиць, хімічних формул, діаграм, графіків. При верстці яких необхідно дотримуватися спеціальні правила технічного редагування.

4) «тонкі» журнали великого формату.

Являють собою одну зошит, укладену в обкладинку. Титул у вигляді шапки оформляється на одному розвороті (сторінці). Колонтитули в «тонких» журналах найчастіше не застосовуються. Інформація в «тонких» журналах розташовується в дві-три колонки, рідше в чотири-п'ять. При цьому дотримуються правила многоколонной верстки.

5) ілюстровані багатобарвні журнали.

Характеризуються великою насиченістю ілюстрацій і графічних матеріалів (до 70% і більше).

Таким журналам властива вільна композиція, відповідна загальним сценарієм, який спирається на основні рубрики. Найбільш ефективна верстка об'єктно-орнаментовані макетування (використання рамок, які є графічними об'єктами).

Обкладинка журналу будь-якої групи - це обличчя видання, тому до її оформлення необхідно поставитися відповідально. Зацікавити, залучити, справити сприятливе враження - основне завдання обкладинки. Вона частково виконує таку функцію як знайомство з тематикою номера (тема номера; назви найцікавіших статей із зазначенням номерів сторінок, де вони знаходяться, починаються).

Головна складова обкладинки - ілюстративний і інформативний блоки. Інформативний блок включає в себе дату випуску, логотип, порядковий номер, цільове призначення журналу. Основна вимога до його виконання: стильове і шрифтове єдність, а також цілісність.

Основна вимога до обкладинки в цілому - вибудовування композиції щодо її центру - композиційної точки.

Титульний лист журнального видання істотно відрізняється від книжкового. На ньому розташовується назва журналу та вихідні відомості, а також зміст (рубрики; назви статей і нерідко зміст, анотації до статей).

Титульний аркуш журналу часто забезпечений ілюстраціями. Причому текстові та ілюстраційні блоки повинні знаходитися в тісному взаємозв'язку. Текст та ілюстрації можуть накладатися один на одного. Якщо текст і ілюстрація розміщуються окремо, то зв'язок між ними можна встановити за допомогою графічних елементів (рамок, покажчиків і т.д.), ілюстрацій (їх частин), а також за допомогою плашок.

Титульний аркуш журналу незважаючи на велику кількість іноді різноманітних елементів повинен являти собою єдине ціле композиційно, графічно за кольоровим і цільовим рішенням.

Титульний аркуш як і обкладинка повинен бути яскравим, виразним (це не означає строкатим і незрозумілим).

На обкладинці журналу дуже не рекомендується розміщувати рекламу, у неї інша функція (з одного боку - гроші, з іншого - цілісність).

 


22.11.2016; 23:46
хиты: 158
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь