пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Відношення ілюстрацій до тексту у художніх виданнях.

Створення ілюстрацій до класичної чи сучасної художньої літератури – дуже складний процес, який вимагає не тільки наявності таланту живописця, але й інших якостей. Ілюстрація до художнього літературного твору виконує такі завдання, як додаток сюжету автора різними побутовими або історичними деталями, допомога читачеві в орієнтуванні у відповідному творі, створення первинного враження про книгу і т.д. Ілюстрування художньої літератури в обов’язковому порядку повинно враховувати вік читача творів. Адже у кожної книги є свій адресат і завдання ілюстрації – заманити читача, привернути його увагу, дати йому початкові відомості про книгу. Ілюстрація повинна відповідати змісту твору і припускати правильне сприйняття її читачем. Адже бувають випадки, коли читач бере в руки книгу з абстрактною ілюстрацією в надії побачити серйозний текст, а твір виявляється звичайним жіночим романом. Для того, щоб уникнути такої невідповідності, ілюстратор повинен якоюсь мірою бути ще й психологом.

Залежно від типу, різні літературно-мистецькі твори ілюструються по-різному. Якість і тип ілюстрацій художньої літератури залежать від типу видання, кола читачів, тиражу і т.д. Так, масові видання оформляються просто і лаконічно, без надмірностей, що пояснюється їх низькою ціною і невибагливістю цільової аудиторії. Ювілейні видання припускають серйозне ставлення до ілюстрації як можливості виділити книгу з ряду інших, підкреслити всю важливість приводу.

Характерною рисою академічних видань є науково-дослідна спрямованість. Тому в даному випадку приділяється велика увага передмови, посиланням, аналітичним статтям, в той час як ілюстрування не має практично ніякого значення (крім сфер науки, пов’язаних з мистецтвом).


22.11.2016; 23:46
хиты: 135
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь