пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Графічна концепція журналу, її формування.


Щороку в Україні з'являється безліч періодичних видань. Особливе місце серед них посідають журнали, які користуються великою популярністю серед читачів. Однак у бібліотечних каталогах майже відсутні теоретичні розвідки в царині журнальної періодики, хоч вона є досить актуальною сьогодні. Дуже багато досліджень проведено серед газетної періодики, а от журнали тут посідають не найперше місце. Поява великої кількості журналів вимагає від їх засновників і гарно підготовлених спеціалістів з цього напряму, і чіткої типології таких журналів, і певних особливостей, які стосуються їх оформлення та змісту, а також розробленої концепції майбутнього видання.
На журнальному ринку ледь не щодня з'являються нові журнали, які є дуже різноманітними за своєю тематикою та структурою. Набувають популярності журнали світоглядного спрямування. Одне з головних призначень таких видань – формування уявлення про добро і зло, щастя і нещастя, мету і сенс життя. Світогляд – це сукупність поглядів, оцінок, принципів, що визначають найзагальніше бачення, розуміння світу [1, 89]. Окрім знань про світ (включаючи й світ людини), у світогляді осмислюється також увесь устрій людського життя, виражаються певні системи цінностей, "образи" минулого і "проекти" майбутнього, дістають схвалення (засудження) ті чи ті способи життя, поведінки. Світоглядні журнали – це не лише пояснення узагальнених знань, цінностей, переконань, настанов, а реальна готовність людини до певного типу поведінки в конкретних обставинах. Без практичної складової світогляд мав би надто абстрактний, відвернутий характер. Навіть якщо цей світогляд орієнтує людину не на участь у житті, не на дійову, а на споглядальну позицію, він все одно проектує і стимулює певний тип поведінки. На формування цього рівня, світогляду істотний вплив роблять національні, релігійні традиції, рівні освіти інтелектуальної і духовної культури, характер професійної діяльності та багато іншого.
Необхідність створення таких видань в Україні на професійному рівні, вивчення їх комунікативної структури, визначення чіткої типології та формування тематичної та графічної концепції і визначили актуальність дослідження. Нині в Україні багато людей, які хочуть "рости", процвітати, бути успішними і знайти своє щастя на Землі.
Кожен живе й працює в звичному для себе ритмі, кожен за своєю природою і суттю є унікальним, у кожного закладений безмежний потенціал можливостей і кожен прагне реалізації своєї особистості. Світоглядні журнали дуже допомагають у вирішенні таких питань, висвітлюють ці аспекти життя. Їхня тематика спрямована на людей, які хочуть розвиватися, підвищувати власну ефективність і досягати значних результатів, прагнуть створювати навколо себе оточення для власного розвитку й реалізації, допомагають не лише мріяти, а й досягати бажаного. Тематика таких видань допомагає їм у цьому, адже подібні журнали висвітлюють саме ці проблеми. Приємно вражає те, що сьогодні багато людей заклопотані не лише виживанням та заробітком на життя, у них з'явилася й інша мрія – становлення особистості. Виникла потреба в зміні життя на краще, а створення таких видань, їх розповсюдження і спілкування з читачем дуже в цьому допомагають. Якщо порівнювати у цьому відношенні Україну й Росію, то можна впевнено сказати, що Росія тут – лідер. Але ж і в Україні є спеціалісти, хоч їх і не багато, які створюють такі видання, зацікавлюють читачів своєю тематикою та вміщують багато інформації, яка може використовуватися в найрізноманітніших сферах життя.
Від вдалої концепції видання, його оформлення і комунікативної структури залежить те, чи захоче читач придбати такий журнал. На жаль, наукових доробків на цю тему існує дуже мало, про концепцію періодичних видань писали такі дослідники, як В. Шевченко, Б. Валуєнко, В. Іванов, О. Лагутенко, В. Лисенко. До закордонних науковців, яких цікавило це питання, належать: Є. Пльонкіна, А. Акопов, А. Бочаров, О. Бочковський, Г. Брилов, Г. Волчек, С. Галкін, Н. Гончарова, О. Камкін, А. Кисельов. Наукові праці цих та інших авторів лягли в основу цього дослідження.


22.11.2016; 23:46
хиты: 156
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь