пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Зображальні та декоративні елементи газети як прояв її індивідуальності.


  Зображальні елементи присутні в будь-якій газеті й значно відрізняються від ілюстрацій у книгах. Це пов’язано з тим, що вони одночасно є елементом оформлення та підсистемою, тобто окремою публікацією, самостійним інформаційним повідомленням. 
Засоби масової інформації використовують три види зображальних елементів: фотографічні (тонові), нефотографічні (штрихові), та інфографіку. 
Інфографіка у вигляді діаграм, карт, таблиць використовується на сторінках газет для наочного подання інформації, досягнення візуального ефекту, можливості аналізу інформації.
На формування типу газетного видання значною мірою впливає насиченість сторінок декоративними елементами та їх різновидами. Існують газети, в яких декоративні елементи майже не використовуються, а функції відокремлення та виділення виконують пробільні елементи. Призначення декоративних елементів – у виділенні або відокремленні інших елементів, групуванні окремих матеріалів. 
Декоративні елементи (лінійки, рамки, кінцівки, плашки, підкладки, буквиці тощо) надають специфічних рис оформленню видання. Їх відсутність погіршує орієнтацію читача на сторінках газети, розмиває межі між матеріалами, послаблює деякі акценти, але не змінює зміст.
Велике значення в архітектоніці газетного видання має «повітря», тобто пробільні елементи. Простір значно пожвавлює композицію газети, він присутній на кожній сторінці, розвороті та навколо кожного елементу газети. 
Експресивний тип характеризується великою кількістю декоративних елементів (понад шість на сторінці), шрифтів та форматів набору.. Основні риси газет цього типу («Сегодня», «Факти»): динамічність структури, до п’яти композиційних варіантів оформлення заголовків та зображень.
В інформативному типі зазвичай міститься до 10 текстових матеріалів на сторінці (60-75% площі набору), заголовки займають 13-20%, зображального матеріалу лише 5-10% площі (одна-дві ілюстрації на сторінці). До цього типу газет належать «Вечерние вести», «Голос України» та інші.
Збалансований тип є зваженим, світлим, із стабільною структурою, обмеженою кількістю форматів набору, закріпленими принципами побудови заголовного комплексу, чіткою системою рубрикації. Збалансований тип газети («Столичные новости», «Український форум») 


22.11.2016; 23:46
хиты: 133
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь