пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Візуально-естетична організація газети.


  
Формат, розмірні характеристики визначають наявність, кількість, параметри та взаємодію АЕ газети. Розмірні характеристики – кількість і ширина текстових шпальт, міжшпальтних проміжків, полів, розміри та конфігурація зображальних елементів, обсяг текстових матеріалів, кегль шрифту, співвідношення текстових та зображальних матеріалів – зумовлюються обсягом і форматом газети, форматом набору, кількістю та форматом окремих текстових і зображальних матеріалів. 
Заголовок як елемент архітектоніки газети є складним комплексом, в якому органічно зливається змістова та графічна частини газети. До елементів заголовного комплексу відносять: шапку, заголовок, підзаголовок, рубрику, лід, вріз, епіграф. 
В оформленні рубрик виділяють такі типи: зображальні та текстові на плашці, вивороткою (43% газет), із підкресленням (14%), у рамці (10%), з розривом лінійки (8%), з підкладками (5%), з іншими декоративними елементами. Плашка рубрики може перериватися заголовком чи зображенням. Підзаголовки поділяються на основні та внутрішні. 85% сучасних газет усі підзаголовки оформляють однаково – одним шрифтом, кеглем, у сполученні з певними декоративними та пробільними елементами. Кілька підзаголовків групуються в окремий блок – анонс.
Ритмічна структура газети включає ритм – текстовий, шрифтовий, текстово-зображальний, ритм акцентів
До відмінностей, за якими формується архітектонічний тип газети, належать: 
формат, кількість матеріалів або рубрик на сторінці, розмірні характеристики;
кількісно-якісні співвідношення шрифтів, шпальт, декоративних і зображальних елементів, заголовних компонентів;
шрифтографія та вага текстового матеріалу щодо простору сторінки;
об’ємно-просторова організація елементів та комплексів, композиційні схеми розташування заголовків та зображень.
Експресивний тип характеризується великою кількістю декоративних елементів (понад 6), шрифтів, форматів набору. 
В інформативному типі звичайно міститься до 10 текстових матеріалів на сторінці (60-75% площі набору), заголовки займають 13-20%, проте зображального матеріалу лише 5-10% площі (1-2 на сторінці
Збалансований тип є зваженим, світлим, із стабільною структурою, обмеженою кількістю форматів набору, закріпленими принципами побудови заголовного комплексу, чіткою системою рубрикації.


22.11.2016; 23:46
хиты: 158
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь