пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальні правила заверстування ілюстрацій відносно тексту.


 Існує чотири основних види верстки ілюстрації 
 1. Відкрита верстка (а). Ілюстрації розміщують зверху чи знизу сторінки. Стикуються з текстом такі ілюстрації одним (при заверстці в розріз) чи двома (при заверстці в оборку) боками.
2. Закрита верстка (б). Ілюстрації розташовують всередині тексту. Стикуються з текстом такі ілюстрації двома (при заверстці в розріз) чи трьома (при заверстці в оборку) боками.
3. Глуха верстка (в). Ілюстрації в багатоколонному складанні заверстуються всередину тексту. Стикуються з текстом такі ілюстрації всіма чотирма боками.
4. Верстка ілюстрацій на полях (г). Ілюстрації малого формату розміщують на полях видання. З текстом такі ілюстрації не стикуються.
Для окремих видань такі ілюстрації верстають так, щоб при обрізуванні блока обрізалась частина ілюстрації. Таку верстку називають «під обрізку» (г, е).
Ілюстрації, що займають усю сторінку складання видан¬ня, називають «сторінковими» (д), а верстку таких ілюстрацій прийнято називати сторінковою.

Верстка ілюстрацій у виданні повинна бути однакова по розміщенню.
Ілюстрації повинні бути відбиті від тексту зверху в межах 11/2 кегельних, знизу - 3 кегельних (знизу завжди більше, ніж зверху). Якщо підпис до ілюстрації розташовується під нею, то її відбиття від малюнка повинна бути менше, ніж від подальшого тексту. 
У виданнях, в яких ілюстрації тісно пов'язані з текстом (наприклад, науково-технічна література), їх, як правило, мають у своєму розпорядженні після заслання і якомога ближче до неї. Бажано, щоб ілюстрація містилася на тій же смузі або розвороті, що і посилання на неї. 
При заверстке ілюстрації поперек смуги (лежачи) вона повинна бути на парній смузі верхньої стороною до зовнішнього, а на непарній - верхньою стороною до корінцевого поля.
Якщо ілюстрація, заверстуються на окремій смузі, за своїм форматом менше смуги набору, то вона повинна розміщуватися на оптичної середині смуги.
При верстці врозріз двох ілюстрацій поруч, якщо вони не займають всієї ширини смуги, пробіл між малюнками повинен бути менше бічних полів. Такі ілюстрації вирівнюють по нижній лінії. При різній висоті ілюстрацій для однієї з них повинна бути зроблена оборка, що містить не менше чотирьох рядків. Замість основного тексту дозволяється помістити в оборці рисунком підпис.
Підпис під малюнком повинна бути виключена на видимий формат ілюстрації посередині цього формату (перший рядок - без абзацного відступу, остання - по центру). Для ілюстрацій, заверстуються врозріз, але не на повний формат, допускається великі підписи (більше трьох рядків) вимикати на повний формат рядка набору.
Горизонтальні лінії ілюстрацій завжди повинні бути строго паралельні рядках набору, вертикальні лінії - краях смуги.


22.11.2016; 23:46
хиты: 147
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь