пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Ілюстрування художньої літератури.

Ілюстрація в широкому сенсі - пояснення словесної інформації наочними прикладами, кресленнями і зображеннями, а в більш вузькому - область мистецтва, пов'язана з образотворчим тлумаченням літературних і наукових творів. Мистецтво ілюстрації книг є самостійним видом образотворчого мистецтва, воно дуже своєрідно і специфічно і вимагає глибокого, професійного підходу. Видавець повинен враховувати, що для кожного виду друкованої продукції існують свої норми ілюстрування.

Ілюстрування літературно-мистецького видання. Ілюстрація до художнього літературного твору виконує такі завдання, як доповнення сюжету автора різними побутовими або історичними деталями, допомога читачеві в орієнтуванні у відповідній епосі, створення початкового враження про твір.

Залежно від типу, різні літературно-мистецькі твори ілюструються по-різному. Якість і тип ілюстрацій художньої літератури залежать від типу видання, кола читачів, тиражу і т.д. Так, масові видання оформляються просто і лаконічно, без надмірностей, що пояснюється їх низькою ціною і невибагливістю цільової аудиторії.

Ілюстрування може вестися і до стриманого, і по розгорнутому планом. Сама лаконічна система - це коли дають всього лише одну ілюстрацію: на початку книги у вигляді фронтисписа. Можлива і набагато більш розгорнута система ілюстрування, коли в книзі міститься ряд ілюстрацій. У цьому випадку перед художником відкриваються широкі можливості. Він може у своїх малюнках дати поглиблену психологічну характеристику героїв твору, зобразити найбільш яскраві епізоди, показати побутову обстановку і пейзаж.

Ілюстрування дитячої літератури. Дитяча ілюстрація охоплює великий спектр тематики. Ключовим тут є вміння правильно зорієнтуватися на вік читача. Ілюстрації для дітей повинні пропонувати чітку і легко понимаемую інтерпретацію теми. Вони також повинні виконуватися відповідно до жанром иллюстрируемое роботи (оповідний, навчальний і т.п.), викликати у дітей інтерес, але не виглядати так, ніби в них робиться поблажливість до малюків. Необхідно знайти способи залучення уваги читача. Дитячі ілюстрації повинні бути привабливі і для дорослих, які дивляться дитячі книги і реально приймають рішення про їх купівлю. Художники-ілюстратори дитячої літератури, як правило, мають досить гнучким стилем, який дозволяє задовольнити всі потреби даного жанру 

 


22.11.2016; 23:46
хиты: 142
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь