пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Робота редактора над дизайном шкільних підручників

 

Увидавничій і журналістській практиці все, що стосується художнього оформлення того чи іншого тексту, групи текстів або видання в цілому, нерідко називаютьпо-різному:

ілюстративний блокзображальний рядграфічні зображення,прикраси газетних (книжкових) шпальтоформлювальні елементи. Та й саму цю частину редакційного процесу практики кваліфікують різними термінами: оформлення тексту,ілюстрування текступрикрашання текстудизайном сторінки.

Унауковій та навчальній літературі також немає єдино прийнятого підходу щодо повного переліку оформлювальних складових того чи іншого видання, які потребують редагування.

Підручник має виконувати функ- ції yправлiння пiзнавалъною дiяльністю школярiв, мicтити рекомендації до способу вивчення матерiалу, сприяти розвитку творчої активностi школярiв та формуванню у них yмiнь самостiйно застосову- вати набутi знання на практицi. На це мають бу- ти спрямованi спецiальнi завдання для самостiйної роботи над текстом та iлюстрацiями пiдpучника. Підручник слід розглядати як засіб фор- мування загальнонавчальних та предметних компетентностей учнів, тому він має бути діяльнісно-орієнтованим, під час його створення бажано передбачити застосування iнформацiйно- комунiкацiйних засобiв у навчальному процесi. Матеріал пiдручника має бути iлюстрований методично доцiльними картинами, схемами, крес- леннями та iншим графiчним матерiалом, спря- мованим на розкриття змicту основного матерiалу, його доповнення i конкретизацiю. Ілюстрації сто- совно до тексту можна поділити на три групи: 1) провідні, які самостійно розкривають зміст навчального матеріалу; 2) рівнозначні, які поряд із основним текстом допомагають глибше та усвідомлено засвою- вати зміст навчального матеріалу; 3) обслуговуючі, завдання яких полягає у тому, щоб доповнювати, конкретизувати, емоційно посилювати зміст тексту, допомагаючи ефек- тивному засвоєнню матеріалу. Конструкція методичного апарату до ілюстра- цій у підручниках повинна бути у формі системи завдань, задач, запитань і вправ та виконувати важливі методичні функції: а) планувати дії, які має виконати учень у роботі з ілюстраціями; б) підпорядковувати прийоми роботи з ілюстра- ціями специфіці та змісту основного тексту підручника; в) поступово ускладнювати прийоми роботи з ілюстраціями; г) передбачати здійснення учнями перцептивних дій у роботі з ілюстраціями, які дадуть мож- ливість створювати образи та оперувати ними; д) супровідна інформація до зображень має бути достатньою для організації повноцінної пізна- вальної діяльності учнів з ілюстраціями. Художнє та технiчне оформлення пiдручника та інші ергономічні показники повинні вiдповiдати чинним санітарно-гігієнічним вимогам.

 


22.11.2016; 23:46
хиты: 134
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь