пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вимоги до авторського зображального оригіналу для навчальних видань

Авторські оригінали ілюстрацій—це плоскі графічні або фотографічні образи, призначені для поліграфічного відтворювання. Як оригінали ілюстрацій автор може подати:

• усі види креслеників, їхні фотокопії та ксерокопії, штрихові начерки й ескізи,
а також штрихові образи, вирізані з книжок і журналів;

• півтонові рисунки та фотографії;

• півтонові ілюстрації, вирізані з книжок і журналів (у виняткових випадках);

• рукописні, машинописні та надруковані тексти або їх репродукції, а також
роздруки з АЦДП, що підлягають факсимільному відтворюванню;

• негативи штрихових і півтонових образів з додачею чорно-білих контрольних
фотовідбитків з них;

• кольорові діапозитиви (слайди).

Запозичаючи ілюстрації з різних видань, автор може подати у видавництво як авторські ескізи (замість оригіналів ілюстрацій) бібліографічно оформлений список цих видань (якщо їх випускало те саме видавництво) або примірники використовуваних видань (якщо їх випускали інші видавництва) з зазначенням запозичених ілюстрацій та сторінок, на яких вони розташовані.

Штрихові образи (ескізи, кресленики, схеми, рисунки та ін.) мають бути виконані на білому папері, масштабно-координатному папері (міліметрівці) або кальці з одного боку аркуша.

Ілюстрації мають бути пронумеровані в послідовності, що відповідає згадуванню їх у тексті, а номери відповідати підписам до рисунків.

На звороті кожної ілюстрації (або контрольного фотовідбитка до негативів) мають бути написані прізвище автора, назва видання, а також номер ілюстрації.

На півтонових фотографічних відбитках усі написи мають бути зазначені на зворотному боці й тільки м'яким олівцем без натиску.

Якщо як ілюстрації використовують графічні образи, виконані для інших цілей (робочі кресленики, схеми, графіки, вирізки штрихових образів з інших друкових видань та ін.), то на них мають бути позначені елементи, лінії, позначки, написи, які потрібно зняти або ввести додатково, виготовляючи видавничі оригінали ілюстрацій.

Півтонові фотоілюстрації мають бути чітко надруковані на фотопапері з білою підкладкою.

На фотографічних відбитках не повинно бути плям, загинів, слідів продавлю­вання, зламів, проколів, подряпин та інших механічних пошкод. Фотовідбитки не можна наклеювати на паспарту. Не дозволено приклеювати до них папірці з номерами, підписами та ін.

Однофарбовий півтоновий образ має бути чорно-білий.

Панорамні фотооригінали (об'єкт сфотографований на кількох кадрах, що підлягають монтуванню в єдиний оригінал) мають бути зняті з одної точки, а об'єкт на них має точно стикуватись під час монтування як по вертикалі, так і по горизонталі.

Позначки, терміни, позиції, розміри тощо на ілюстраціях мають відповідати згадуванню їх у тексті та підписам до рисунків.

На ілюстраціях з неясною орієнтацією верху або низу потрібно чітко позначити "верх" чи "низ", "вертикаль" чи "горизонталь".

Автор може подати оригінали ілюстрацій у вигляді образів, підготованих для безпосереднього репродукування. Придатність цих оригіналів і зміну масштабу їх для репродукування визначає видавництво.

 


22.11.2016; 23:46
хиты: 132
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь