пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20.Складові художнього оформлення буквиці, заставки, кінцівки.


Для своєрідного оживлення й естетичного оформлення певних текстових одиниць редактори передбачають у замовленні на художнє оформлення використати такі декоративні графічні елементи як буквиці,заставки,кінцівки. Ці елементи, до речі, широко використовувалися ще на зорі українського рукописного книготворення й залишаються активно витребуваними сьогодні.
Бу к в и ц я — перша, збільшена за розміром у порівнянні
знаступним текстом, літера початкового слова певного фрагменту тексту (розділу, підрозділу).
Це своєрідний сторожовий знак, який ніби відкриває ворота і зазиває читача до нового твору, окремого розділу чи частини твору. Спеціально оформлена літера може поєднуватися із орнаментним або сюжетним малюнком. Тому в цій частині редагування дуже важливим є правильне розміщення ініціалу безпосередньо з текстом. Способів такого розміщення є декілька: в перший рядок, у кілька рядків, із винесенням на бокове поле.
Під час редагування текстів, оформлених ініціалами, редактор може стикнутися з певними проблемами. Припустимо, розділ авторського оригіналу починається з: абревіатури, складного числівника, ініціалів, прямої мови, трьох крапок тощо. Оформлена буквицею сюжетної форми перша літера чи перший знак виглядатимуть у цьому контексті алогічно й неестетично. Цілком очевидно, що початки таких розділів потребують редакторської переробки. Нерідко буквиці через недосвідченість верстальників розміщуються так, що їх важко ототожнюються з початковим словом першого речення.
Сфера традиційного застосування буквиці по тексту — видання художньої літератури, дитячі, подарункові.
З а с т а в к и, к і н ц і в к и За ступенем виконання поділяються на прості й складні.
Простими можуть бути графічні елементи у вигляді лінійок, сніжинок, квадратів, суцільних рисок, якими відділяються окремі частини тексту. Складними – емблеми, символи, орнаменти, ілюстрації.
І останні за переліком, але не за значенням, складові художнього оформлення — різні види ілюстрацій. Зважаючи на повноту та специфічність цих видів, розглянемо їх окремо
внаступному параграфі.

22.11.2016; 23:46
хиты: 152
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь