пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

19.Художнє оформлення видань з картами та планами.


К а р т а — один із видів ілюстрування, на якому у відповідній проекції відтворене і позначене відповідною системою умовних знаків зменшене узагальнене або часткове зображення земної кулі чи іншого небесного тіла, космічного простору.
Це особливий тип ілюстрацій, виготовленням яких займаються спеціально підготовлені фахівці. В Україні створене і успішно функціонує спеціалізоване видавництво “Картографія”, яке продукує різні види карт.
Якщо у виданні зустрічатиметься цей вид ілюстрацій, редакторові необхідно буде поповнити свої знання в проблематиці типології карт, специфіці їх застосування в різних видах видань та особливостях поліграфічного відтворення. Щодо типології, то розрізняють карти передусім за масштабністю. У видавничій практиці широко застосовуються як крупні, так і середні та малі масштаби карт. Свій типологічний ряд мають загальногеографічні та спеціальні карти.
П л а н — один із видів ілюстрування, на якому об’єкти на певній земельній ділянці зображаються умовно.
На відміну, скажімо, від карти план подає зображення незначної за площею ділянки землі без врахування таких необхідних для карт атрибутів як кривизна, низовина, височина тощо. Скажімо, план перспектив розвитку студмістечка, план прокладання газопроводу по дачному кооперативу тощо.
Таким чином, в арсеналі редактора – розмаїтий за видами, технікою творення і типологічним призначенням ілюстративний матеріал, який у тому чи іншому виданні виконуватиме принаймні дві важливі функції: допоміжну або підсилювальну (ілюстрації пояснюють, зримо відтворюють описане, супроводять фрагмент тексту, підпорядковуються йому) або визначальну (ілюстрації виконують у виданні самостійну роль).
Перед тим, як розглядати порядок роботи редактора, пов’язаний із ілюструванням, варто чітко окреслити основні складові внутрішнього та зовнішнього оформлення того чи іншого видання та специфіку їх застосування у видавничій практиці.

22.11.2016; 23:46
хиты: 142
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь