пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12Складові художнього оформлення обкладинки, палітурки, суперобкладинки, футляру.


Увидавничій і журналістській практиці все, що стосується художнього оформлення того чи іншого тексту, групи текстів або видання в цілому, нерідко називаютьпо-різному:Иілюстративний блок, зображальний ряд, графічні зображення,прикраси газетних (книжкових) шпальт, оформлювальні елементи. О б к л а д и н к а як один з основних елементів художнього оформлення у книжковому та журнальному виданні виконує кілька функцій:
по-перше,вона об’єднує в одне ціле і скріплює всі аркуші видання;
по-друге,дає читачеві мінімальну, але найголовнішу для ідентифікації видання інформацію, якою є передусім прізвище автора, назва твору або лише одна назва;
по-третє,привертає увагу читача завдяки відповідному оформленню.
Оформлюється обкладинка здебільшого двома способами: а) лише шрифтовим; б) шрифтово-ілюстративним.
Шрифтовий спосіб оформлення обкладинки передбачає найперше вдалий вибір шрифту та його розміру, який за формою відповідав би духові чи проблематиці видання. Строгість, лаконічність, стриманість є тут визначальними. Нічого зайвого не має відволікати уваги читача, крім назви, або прізвища й назви, або лише прізвища автора. Саме ця лаконічна інформація покликана відразу впадати в око кожному, хто зверне на неї увагу. Досягається такий ефект найчастіше завдяки контрасту двох цілком протилежних кольорів: наповнені яскравою фарбою літери на блідому однотонному фоні всієї обкладинки або навпаки. Позиції с у п е р о б к л а д и н к и в сучасній видавничій справі посилилися. Якщо раніше ця складова художнього оформлення виконувала здебільшого захисну функцію, забезпечуючи всього лиш збереження дорогої, нерідко позолоченої, оправи богослужбових книг, то нині – художньо-естетичнута інформаційну.
Як правило, суперобкладинка виготовляється для подарункового, ювілейного, взагалі поліпшеного видання, оправа якого оформлена шрифтовим способом. Тут є де розгорнутися фантазії художника чи дизайнера, якщо на початку вони глибоко поринули в зміст твору. Адже різноманітним зображальним і текстовим рядом заповнюються всі частини – передня, спідня, корінець і, що важливо, — клапани або загини. З а с т а в к и, к і н ц і в к и За ступенем виконання поділяються на прості й складні.
Простими можуть бути графічні елементи у вигляді лінійок, сніжинок, квадратів, суцільних рисок, якими відділяються окремі частини тексту. Складними – емблеми, символи, орнаменти, ілюстрації.
І останні за переліком, але не за значенням, складові художнього оформлення — різні види ілюстрацій. Зважаючи на повноту та специфічність цих видів, розглянемо їх окремо
В наступному параграфі.


22.11.2016; 23:46
хиты: 138
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь