пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Філософська проблематика казки А. де Сент-Екзюпері „Маленький принц”. Образ Маленького принца. Образи символи в казці А. де Сент-Екзюпері „Маленький принц”.


Філософська казка «Маленький принц» – невелика за обсягом, написана короткими фразами, проста і зрозуміла всім – найглибший та найліричніший твір Екзюпері. Лейтмотив казки – зіставлення світу дорослих, обтяжених владолюбством, пихою, пияцтвом, жадібністю, безплідною вченістю, і світу дітей – безпосередніх, довірливих, допитливих, які потребують дружби і душевної теплоти. Герой, від імені якого ведеться оповідь, ще в дитинстві зрозумів, наскільки різні ці два світи. Його перший художній досвід був висміяний дорослими, і йому довелося відмовитися від малювання і прийняти умови дорослого життя, але в душі він залишився дитиною. У «Маленькому принці» Екзюпері по-своєму відповідає на питання, які не давали спокою його сучасникам – французьким екзистенціалістам: «Як можна жити, якщо людина смертна?
    Оскільки це філософський твір, то автор ставить глобальні теми в узагальнено-відвернутому вигляді. Він розглядає тему Зла в двох аспектах: з одного боку – це “мікрозло”, тобто зло всередині окремо взятої людини. Це змертвілість і внутрішня спустошеність жителів планет, які втілюють собою всі людські пороки. І не випадково мешканці планети Землі характеризуються через жителів планет, побачених Маленьким принцом. “Земля – планета не проста! На ній налічується сто одинадцять королів (зокрема, звичайно, і негритянських), сім тисяч географів, дев'ятсот тисяч ділків, сім з половиною мільйонів п'яниць, триста одинадцять мільйонів честолюбців – разом близько двох мільярдів дорослих”. Цим автор підкреслює те, наскільки дріб'язковий і драматичний сучасний йому мир. Але Екзюпері зовсім не песиміст. Він вірить в те, що людство, подібно до Маленького принца, спіткає таємницю буття, і кожна людина знайде свою дороговказну зірку, яка освітлюватиме його життєвий шлях.
Головний герой - дитина - це душа світу. її бачення - природніше, людяніше, правильніше, ніж у дорослих. Дитині у творі протистояли дорослі.

Маленький хлопчик пізнає світ. І при цьому стикається з різними істотами – беззахисною і капризною Розою, пихатим Королем, мужнім Ліхтарником,  безвільним П'яницею, з Астрономом  який не бачить нічого далі за власний носу, заклопотаним аварією Льотчиком, мудрим Лисом і підступною Змією. Всі, хто мешкає на Землі, і ті, хто живе на невеликих астероїдах, насправді обертаються довкола власних проблем, важливих для них. Внутрішній світ кожного – замкнутий простір, в який нелегко пробитися іншій людині.
    Старий Лис навчив хлопчика осягати мудрість людських відносин. Щоб зрозуміти людину треба навчитися вдивлятися в нього, прощати дрібні недоліки. Адже найголовніше завжди буває приховано усередині, і відразу його не розгледиш.
   Роза – це не обов'язково жінка. То хіба хороший садівник менше б залицявся і піклувався про справжню квітку? Лис – не лише прообраз друга, це справжній лис, що ловить кур і що рятується від мисливця. Врешті-решт Екзюпері дійсно приручив лисичку, як приручив в Африці гієну і хамелеона. А вода, яку знаходять в пустелі герої, настільки ж одночасно прозаїчна і символічна, як і спрага.
Людина у «Маленькому принці» втілюється у двох образах:  образі льотчика і Маленького принца. Кожен з цих образів має  автобіографічне підґрунтя. Зустріч льотчика і маленького принца у пустелі є символічною. Він не визнав системи цінностей дорослого світу. Він вибрав небезпечну, ризиковану професію, повну пригод, у нього у кишені дитячі малюнки. Льотчик дуже самотній у житті. Маленький принц допоміг льотчику повернутися до себе, повірити у свої сили: льотчик знову став малювати, він перестав почуватися самотнім - друг подарував йому все небо з зірками, що сміються.


17.11.2016; 19:52
хиты: 182
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь