пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Роман М. Пруста „На Сванову сторону” та його місце в циклі „В пошуках втраченого часу”. Образ Марселя. Особливості стилю.

«На Сваннову сторону» (фр. Du côté de chez Swann) — перша книга Марселя Пруста з циклу «У пошуках втраченого часу». Вперше опублікована у Франції в листопаді 1913 року. Книга збентежила навіть доброзичливо налаштованих читачів і критиків, бо на перший погляд це був невдалий автобіографічний роман, вельми заплутаний хронологічно, з подіями, які ніяк не шикувалися в загальну картину. Але роман був задуманий автором як спосіб пізнати себе, свою свідомість, свою психіку на матеріалі особистих вражень і переживань, але не лінійною побудовою, а за випадковими сплесками емоцій і проявів пам'яті.

Роман «На Сваннову сторону» не відразу став однією з книг циклу «У пошуках втраченого часу». Спочатку вона планувалася Прустом, як перша з трьох частин однойменної книги. Після неї повинні були з'явитись «сторона» і «Віднайдений час». Нарис цієї книги був готовий вже в 1909 році, а з 1910 по 1912 Пруст працював над її першою редакцією. Випускаючи у світ в 1913 у «На Сваннову сторону», Пруст вже закінчив роботу над книгою в цілому. З 712 сторінок переданих видавцеві Грассе в грудні 1912 року в том було включено 467 сторінок. Книга вийшла у світ 14 листопада 1913 р і залишилася майже не поміченою критикою. Глибоке потрясіння, перенесене Прустом в 1914 р (загибель його секретаря Альфреда Агостінеллі і війна), призвело до істотної зміни плану роману. Обсяг твору збільшився вдвічі за рахунок частин, пов'язаних з Альбертиною, персонажем, введеним в роман у 1914 або 1915 р. Таким чином, М.Пруст повертається назад, щоб переглянути своє життя, прора- хувати можливі варіанти вчинків, спроектувати майбутнє. Він панічно шукає втрачений час, пошуки якого передбачають складну внутрішню роботу (спогади, інтелектуальні зусилля, творчу фантазію і т.д.)  Марсель Пруст є творцем жанру модернiстського психологiчного роману. Головним його творчим методом вважається iмпресiонiзм, але у центральному в його доробку романi "У пошуках втраченого часу", що складається з семи томiв, можна знайти ознаки застосування iнших прийомiв, наприклад, поетичного символiзму.  Текст М.Пруста, надзвичайно ускладнений на синтаксичному рівні (довжина його речень стала "притчею в язицех" для літературознавчої критики, справивши вплив на французьку, англійську і навіть американську літературу XX століття), є напрочуд прозорим на рівні лексики. Романи Пруста також насичені власними назвами, міфологемами, алюзіями, які вимагають коментаря.

 


17.11.2016; 19:52
хиты: 242
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь